Перевіряли Тернопіль на доступність

Члени команди «Сила Людей Тернополя» Тарас Хоміцький (Taras Khomitsky), Микола Головенко та Ростислав Прохира цього року повторно перевіряли Тернопіль на доступність.

Активісти виступили волонтерами в проєкті «Тостер», ініціатором якого є засновник організації «Доступно UA» Дмитро Щебетюк (Dmytro Schebetyuk).

Він, до речі, сьогодні приїхав у Файне місто та перевіряв найбільш проблемні ділянки і презентувати результати.Минулого року у Тернополі вже перевіряли міський простір на відповідність державним будівельним нормам.

«Ревізували» культурні та державні заклади, об’єкти інфраструктури, громадські вбиральні, заклади харчування, публічні простори тощо.Усі зауваження, які волонтери разом з Дмитром Щебетюком зафіксували, вони передали до Тернопільської міської ради.Цього року активісти вирішили подивитися, на скільки влада почула людей, чи усунула ті проблеми, які були рік тому.

«Ми перевіряли чи відбулися зміни: позитивні чи негативні. Також долучилися Микола Головенко та Ростислава Прохира. Змін, на жаль, мало. Майже всюди порушення залишилися. Тільки біля нашого драмтеатру зробили стоянки для людей з інвалідністю.А на вул. Чорновола, де нещодавно проводився капітальний ремонт, пониження на пішохідних переходах не є безбар’єрними і не відповідають ДБНам (державно-будівельним нормам) і мають висоту в 3 смт.»,- розповідає Тарас Хоміцький.

За словами Тараса, в позитивний бік щодо доступності змінюється мережа аптек «Подорожник», яка облаштовує свої заклади підіймачами, що відповідають вимогам. Також став доступним «Райффайзен Банк Аваль», в якому він обслуговується, як підприємець. Ще на залізничному вокзалі іде ремонт і є надія, що він буде безбар’єрним.

«На жаль, перевірка показала, в більшості випадків, байдужість влади і представників бізнесу до потреб людей з інвалідністю. Багато зауважень ігнорують. Та ми продовжимо звертати увагу на них. Дуже хочу, щоб без сторонньої допомоги можна було сходити в магазин, аптеку, кафе, поліклініку чи іншу державну установу. Саме через проблеми з доступністю, більшість людей на візках практично не виходять за межі дому. І хоча в місті з’явилися невелика кількість автобусів з пониженнями, добратись до зупинки часто нереально. Активність та наша небайдужість все ж дають позитивні результати, хоча не так швидко, як би хотілося», – переконаний Тарас Хоміцький.

Більш докладно про результати перевірки можна дізнатися з звіту Дмитра Щебетюка та на сторінці проєкту «Тостер» по завершенні ревізії.