ВОДІЇ, ДБАЙТЕ ПРО ВЛАСНУ БЕЗПЕКУ!

До уваги водіїв, які у якості волонтерів або з робочих чи особистих потреб задіяні в перевезенні пасажирів власним транспортом.>>>

ПРАВИЛА ОСОБИСТОГО ЗАХИСТУ

1. Одягніть респіратор (бажано класу ffp2 або ffp3). За його відсутності – хоча б якісну медичну маску!

2. Водію необхідно бути в рукавичках. Перш ніж їх одягати, треба обробити руки антисептичним засобом!

Якщо є можливість — змінювати рукавички після кожного пасажира. Якщо такої можливості немає, рукавички варто постійно обробляти спиртовим антисептиком. Якщо рукавичок нема, обробляйте кермо і руки антисептиком, або ж спиртовими серветками.

3. Прийшовши додому, помийте руки, прийміть душ. Обличчя треба вмивати обережно, щоб вода не потрапила в очі.

4. На цей період чоловікам бороду краще поголити, а жінкам — підібрати волосся. Якщо є можливість, бажано одягати в машині одноразову медичну шапочку (особливо жінкам). По приходу додому волосся треба ретельно, але дуже акуратно помити, щоб вода не потрапила в очі.

5. Одяг бажано провітрити упродовж кількох годин, а краще — випрати.

>>> ОБРОБКА МАШИН

1. Пасажирів бажано возити на задніх сидіннях, місце пасажира залишаючи вільним.

2. Після кожної поїздки машина повинна провітрюватися хоча б 10-15 хвилин.

3. По завершенню роботи обов’язково протерти машину дезінфікуючим розчином.Можна використовувати 2% розчин хлору, спиртові розчини з місткістю спирту 60–70%, у крайньому випадку омивачі для автомобільного скла. Якщо місткість спирту недостатня, додати туди спирт. Підходить і концентрований мильний розчин, і звичайний засіб для миття посуду, який розчиняє жирову оболонку віруса.

Увага! Є дослідження, які свідчать, що місткість спирту понад 80% приводить до дубіння оболонки вірусу, він стає ще більш захищеним.

3. Обшивку сидінь, яка миється, також протерти розчинами, зазначеними вище.Тканинне покриття сидінь НЕ ПИЛОСОСИТИ! Протерти вологою тканиною, змоченою в дезрозчині, відповідно до властивостей тканини. Досить 2% розчину хлору або спиртовмісного розчину. Для обробки обшивки можна використовувати парогенератори або праски, але прасувати треба через захисну тканину.

Віруси гинуть при температурі 56℃.Підійде також «кварцування» (обробка ультрафіолетовим випромінюванням, під впливом якого гинуть шкідливі мікроорганізми, віруси і бактерії).Сидіння можна прикрити накидками або чохлами, які перуться, чи поліетиленом.4. Після обробки машину необхідно провітрити.

Що довше, то краще! 6–24 години за можливості.

>>> ВАЖЛИВО:

Не намагайтеся довозити хвору людину до лікарні. Такий героїзм нікому не потрібний. Якщо навіть водій чи водійка не захворіють самі, то принесуть інфекцію родині.Якщо ви з групи ризику (старшого віку, маєте хронічні захворювання та ін.) або ви спільно прохиваєте з людьми з групи ризику – краще не наражайтесь на зайву небезпеку й відмовтесь від намірів підвезення інших людей.

Розуміємо, що не в усіх є і буде можливість дотримуватися цих правил на 100%. Ідеальних умов, тим більшев такій ситуації, не буде. Та пам’ятайте: чим якісніше ви зможете себе захищати, то менша ймовірність для вас стати пацієнтом тих, кого ви підвозите. Тож робіть те, що можете, і прагніть до максимуму.

Дані рекомендації складені на основі напрацювань наших колег з Об’єднання Відповідальних Громадян та СИЛА ЛЮДЕЙ Кривий Ріг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *