Алергія на хлор. Що робити?

Через посиленням заходів дезінфекції житлових помешкань, під’їздів та вулиць хлоровмісними дезрозчинами багато мешканців зіштовхнулося зі ще однією досить серйозною проблемою — алергією.

Чому так багато людей мають алергію на хлор? Тим паче, що ми з ним зустрічаємося протягом усього свого життя, адже обробка хлором — найпопулярніший метод знезараження.

Саме розчинами хлору проводять промивання водогінних труб, його додають у воду в басейнах, проводять прибирання у медичних та навчальних закладах. Тому алергія на цю речовину — досить поширене явище.

Організм постійно зустрічається з цим алергеном, сенсибілізується, і прояви алергічної реакції можуть бути вкрай серйозні.І якщо раніше людина, яка знала про свою алергію, мала змогу просто уникати контакту з алергеном, то у період карантину зробити це дуже складно.

До того ж зараз зростає кількість людей, у яких алергічна реакція виникла вперше. Слід запам’ятати основні симптоми алергічної реакції:- почервоніння очей, сльозотеча, печіння;- закладеність носа, ринорея (рідкі прозорі виділення з носа), чхання;- надсадний сухий кашель (за рахунок спазму бронхів);- першіння у горлі, носоглотці;- висипка на тілі (частіше при контакті шкіри з хлором, а не при вдиханні);Слід пам’ятати, що ступінь вираженості та комбінація вищевказаних симптомів у кожної людини різна. Вони рідко зустрічаються усі одразу.

ЩО РОБИТИ?

– максимально обмежити контакт з речовиною чи її випарами. Якщо Ви проводите вологе прибирання власного помешкання дезрозчином, оберіть НЕ хлорвмісний розчин. Краще використовуйте концентрований мильний розчин (мінімум 4%-й), можна додати до нього спирту. Виходячи з помешкання, не забувайте одягати рукавички та респіратор (саме респіратор, а не медичну маску).

Під час обробки вулиці зачиняйте вікна. І не виходьте з помешкання відразу після проведення обробки під’їзду чи вулиці;- якщо ви алергік «зі стажем», вживайте свій звичний протиалергійний препарат (попередньо поінформувавши свого лікаря);

– тим, у кого алергія виникла вперше, необхідно зателефонувати своєму сімейному лікарю і пояснити ситуацію. Лікар призначить вам антигістамінний препарат, враховуючи індивідуальні особливості вашого організму;

– про всяк випадок варто запастися 2-3 ампулами ін’єкційного антигістамінного засобу та шприцами. Краще, якщо вони не знадобляться, але будуть у вашій аптечці;

– якщо є висипання на шкірі, в жодному випадку не мастіть їх косметичними кремами, олійками чи лікувальними мазями, ефекту яких ви не знаєте. Це неефективно, а іноді — небезпечно, оскільки може посилити висипку;- в жодному випадку не ігноруйте симптоми, оскільки вони будуть наростати. Алергія — вкрай небезпечне явище, що інколи може потребувати навіть невідкладної допомоги. Сама по собі вона не минає. З нею легше справлятися при мінімальних проявах, тому не гайте часу.

Не варто забувати, що алергічна реакція може бути не лише на хлор, а і на інші компоненти дезрозчинів та антисептиків. Алгоритм ваших дій при цьому повинен бути абсолютно таким самим.Бережіть себе та будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *