Заява Тернопільської міської організації «Сила Людей» щодо намірів Тернопільської міської ради збудувати приватний водно-розважальний заклад в парку ім.Т.Г.Шевченка

Створення та розвиток якісної інфраструктури для відпочинку тернополян та гостей міста – одна з важливих функцій органу місцевого самоврядування. Ідея збільшення кількості нових сучасних водних атракцій у місті оцінюється позитивно.

Однак, наміри Тернопільської міської ради щодо спорудження приватного розважального об’єкта на комунальній землі в парку ім.Т.Г.Шевченка вважаємо хибними та шкідливими для громади.

Ключовими недоліками цього задуму вважаємо:

1. Фактична втрата (відчуження в приватну власність) залишків цінної комунальної паркової землі в центральній частині міста.

2. Парк ім.Т.Г.Шевченка є найменшим за розміром з-поміж інших головних міських парків та на сьогодні вже є вкрай перевантажений інфраструктурними об’єктами. У вихідні дні й за сприятливої погоди без додаткових розважальних об’єктів у ньому перебуває велика кількість відпочиваючих. При додатковій забудові він втратить ознаки та функції парку і перетвориться на велику розважальну зону.

3. Використання скандальної схеми «інвестиційна угода під своїх» без прямих економічних вигод для міста, замість повноцінного земельного аукціону.

4. Відсутність громадських слухань щодо цього, важливого для всього міста, питання. Зелені зони в центральній частині міста – це вичерпний ресурс. Він легко втрачається назавжди і відновити чи примножити його практично неможливо.

Вважаємо за доцільне споруджувати нову відпочинкову та розважальну інфраструктуру не в парку ім.Т.Г.Шевченка, а в інших зонах міста й виключно на прозорих та економічно вигідних для містах умовах.