Лідер Сили Людей Олександр Солонтай про важливі й визначайльні відміності від партії Святослава Вакарчука “Голос”

Святослав Вакарчук дав Радіо Свобода чудове інтерв’ю. Воно, до речі, ще раз доводить, що Сила Людей та Голос багато в чому однодумці, а значить в майбутньому точно можлива співпраця.

Але є в інтерв‘ю одна теза, яка пояснює чому ми йдемо на вибори окремо. Зокрема, С.Вакарчук каже: «Це міф, нам нав’язаний кимось, що є професійні і непрофесійні політики. Я добре пам’ятаю момент, коли я 19-річним хлопцем вирішив, що хочу бути рок-музикантом. Я тоді нічого в цьому не розумів. Нічого, крім любові до музики, у мене не було».

Так от. По-перше, один з тих, хто «нав‘язує» цю просту істину, що політик – це професія, Я. Багато років пропагандую цю думку, що Україні потрібні професійні політики, такі яким були В.Чорновіл, В.Гетьман, М.Сирота та інші, які своє життя присвятили політиці та державному служінню, а не іншим професіям!

По-друге, вважаю, що давно прийшов час підготовлених в партіях та перевірених на виборах політиків. Потрібні не аматори, не кухарки, не бандити, не співаки, не бізнесмени, не корупціонери, не коміки, не чиновники, не волонтери (список можна продовжувати безкінечно), а ПОЛІТИКИ. Професійні політики! Попередня професія це важливо і цікаво, але політика потребує спеціальної окремої підготовки та практики.

Серед лідерів виборчого списку «Сили Людей» зовсім немає раптових людей в політиці. Ми всі займалися політичною діяльністю і довели справами незалежність від олігархів. Ми перевірені успіхами та поразками. Наші погляди відомі, ми всі належимо до однієї ідеологічної демократичної платформи. Це не тільки слова, це щоденна практика. Наші мери, лідери партійних організацій, місцеві депутати, штабісти та досвідчені бійці виборчих кампаній є або стають професіоналами своєї справи. І ми цим пишаємося!

Так, сильні люди – це теж нові, свіжі, молоді обличчя української політики. Але ми щодня доводимо, що цього не достатньо. Люди в політиці мають бути підготовлені та загартовані.

Ми вже бачили багато нових політичних проектів та нам відома їхня доля. Щоб перейти від проектів до реальних політичних партій, від тимчасових політиків до ефективних державних управлінців, потрібні професіонали, а виростити їх можна тільки в справжніх партіях та в практичній політиці. Коли ми вже зрозуміємо такі прості прописні істини!?