Фейкові Наглядові ради комунальних підприємств Тернополя.

6 вересня цього року Тернопільська міська рада прийняла рішення «Про наглядові ради комунальних підприємств» під авторством міського голови Сергія Надала.Рішення, звісно ж, подали як велике досягнення влади на шляху до збільшення прозорості й сучасності управління власністю громади.

Наглядові ради – насправді сучасна прогресивна європейська практика колегіального управління підприємствами, які належать громаді.

У Тернополі це: «Тернопільміськтеплокомуненерго», «Міськавтотранс», «Тернопільелектротранс», «Тернопільміськсвітло», «Тернопільводоканал», «Тернопільбудінвестзамовник», «Міськшляхрембуд» та багато інших. Повний перелік за посиланням – https://cutt.ly/feTZ9ia

Здавалось би, сам по собі намір дуже добрий. Якщо ж дослідити це питання детальніше, то можна дізнатись, що одночасно з прийняттям цього, так би мовити «нового прогресивного» рішення, скасовувалось інше, датоване 20 грудня 2016 року «Про наглядові ради комунальних підприємств» № 7/13/225 авторства на той час одного з найуспішніших депутатів міської ради, а на сьогодні члена команди Сили Людей Тернополя Іван Сороколіт.

Провівши лише поверхневий порівняльний аналіз «старого» рішення Івана Сороколіта і «нового» Сергія Надала, можна зрозуміти, що рішенням міського голови передбачене запровадження Наглядових рад лише на кількох підприємствах і з суто декларативними повноваженнями.

Скасоване ж рішення передбачало Наглядові ради з сильними повноваженнями, але свідомо саботувалось міською владою щодо його виконання та завершення прийняття.

Посилання на рішення авторства Сергія Надала – https://cutt.ly/feTZVdN

Посилання на рішення авторства Івана Сороколіта (№ 7/13/225) – https://cutt.ly/5eTZXgm

Посилання на повний текст проекту рішення Івана Сороколіта – https://cutt.ly/keTZL2F

Вважаємо, що діюча або наступна влада міста має запровадити справжні, а не фейкові Наглядові ради підприємств, які належать громаді Тернополя.