Позиція партії “Сила Людей” щодо розслідування справ Майдану

Політрада партії Сила Людей вітає прийняття Верховною Радою Закону “Про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань” вцілому та правку до законопроекту, що передбачає перехід слідчих у справах Майдану з Генеральної прокуратури до ДБР.Від імені партії висловлюємо щиру вдячність рідним Героїв Небесної сотні та їх адвокатам, зокрема Євгенії Закревській, які ціною неймовірних зусиль та подекуди власного здоров’я домоглися прийняття такої важливої норми.

Ми також розуміємо, що прийняття такого важливого Закону про перезавантаження ДБР було б неможливе без довготривалої боротьби за нього представників громадянського суспільства та експертного середовища. Новий Закон не лише перезапускає такий важливий слідчий орган, як ДБР, але й покладає всю відповідальність за цей процес на владну команду. Тому ми застерігаємо владу від спокуси впливати на кадрові призначення у власних інтересах і підпорядкувати собі нове керівництво ДБР.

Разом з тим, ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського якнайшвидше підписати проголосований Верховною Радою Закон, щоб у найкоротші терміни створити в Державному бюро розслідувань Управління у справах Майдану, що має складатися, за оцінками експертів, зі щонайменше 100 слідчих.

Окрім слідчих, що перейдуть до новоствореного Управління з Генеральної прокуратури, закликаємо заповнити вакантні посади фахівцями, відібраними на основі прозорого конкурсу, що буде проведено під пильним громадським контролем.

Звертаємось також до Генеральної прокуратури і судової влади із наполегливим проханням із відповідальністю ставитись до розслідування справ Майдану, не затягувати процесуальні дії та судовий розгляд.Як ми побачили у світлі подій останніх тижнів, терпіння учасників Революції Гідності та українського суспільства загалом щодо розслідування справ Майдану знаходиться на межі.

Не рекомендуємо владі його випробовувати та доводити громадян до таких відчайдушних кроків як протести та голодування.

https://cabinet.sylaliudei.ua/news/ofitsijna-pozytsiya-partiyi-stosovno-pryjnyattya-verhovnoyu-radoyu-zakonu-pro-vnesennya-zmin-do-zakonu-ukrayiny-pro-derzhavne-byuro-rozsliduvan/