3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. День, коли весь світ намагається відмовитися від поліетиленових пакетів.

Про шкоду поліетилену для довкілля ми поспілкувалися з лідеркою команди «Сила Людей Тернополя», зоозахисницею «UAnimals», екозахисницею Людмилою Чеховською.

«Проблема одноразових пакетів дуже болюча для мене, тому що добре усвідомлюю шкоду пластику і поліетилену для довкілля, для нас усіх і тварин. Коли ми з чоловіком підібрали з вулиці молоду виснажену кицю, котра згодом, бідолашна, почала блювати шматками поліетилену – побачили проблему наглядно… Тварини і птахи на землі, і у воді часто плутають поліетилен з їжею, а, з’їдаючи, гинуть через непрохідність органів травлення. Щорічно пластикові пакети вбивають біля 100 тисяч морських тварин. Вже не кажучи про те, що такі пакети дуже довго розкладається і то лише на крихітні мікроскопічні шматочки, які осідають у ґрунтах, потрапляють у воду, а звідти і в наш організм… Думаю повні масштаби шкоди поліетилену досі до кінця невідомі, але вони, безумовно, жахливі»,- каже Людмила Чеховська.

За її словами, багато людей досі не розуміють, або ж не хочуть розуміти, яку шкоду несе поліетилен та обирають одноразовий комфорт замість кращого довкілля та збереження власного здоров’я.

«Мені регулярно доводиться на касі у магазинах відмовлятись від одноразових пакетів, а інколи навіть отримувати здивоване обурення в свій бік, адже пакет безкоштовний! То чому його не брати? Справді, якби він не був безкоштовним, то, можливо, хтось би не взяв зайвий кульок. Уже 33 країни світу повністю заборонили використання та обіг деяких поліетиленових пакетів, а ще 53 країни ввели часткову заборону або податок на пакети. В Україні уже декілька років просувають відповідний законопроєкт, але, чомусь, нашим парламентарям все не до цього»,- продовжує активістка.

Та, на думку Людмили Чеховської, навіть на місцевому рівні можна значно зменшити обсяги споживання одноразового пластику або й замінити його взагалі, було б лише бажання.

«У міжнародний день відмови від поліетилену, хотіла би вкотре закликати усіх відмовитись від одноразових пакетів, завести собі торбинки багаторазового користування, в’язані авоськи – благо зараз таких є вдосталь і в супермаркетах, і в інтернеті, а існуючий поліетилен радила би здавати на переробку у пункти прийому або у спеціальні контейнери у місцях облаштованих для сортування сміття. Ідеально звісно взагалі не використовувати поліетилен або хоча б значно зменшити»,- закликає Людмила Чеховська.

Команда «Сила Людей Тернополя» теж намагається свідомо та відповідально ставитися до відходів. На нашому партійному офісі роздільно сортуємо сміття на пластик, скло та папір.
Багато наших партійців, кожен на своєму рівні, намагається відмовитися від поліетиленової тари та пластику.

Адже споживати свідомо – це також про людяність, турботу до оточення та самих себе!