Ігор Турський про політику шантажу, або як Тернопіль може зупинитися в розвитку

Один з лідерів “Сили Людей” Тернополя, громадський діяч, доктор економічних наук Ігор Турський про політику шантажу, або як Тернопіль може зупинитися в розвитку:

<<<Минулого тижня ми вчергове почули «радісну» звістку: до Тернополя НЕ приєднується ні Березовиця, ні Петриків. Відповідні рішення ухвалили сесії селищних рад, ще раз продемонструвавши недовіру до обласного центру та негативне ставлення до керівництва міста. Наголошу, що саме до керівництва в особі міського голови Сергія Надала, а не нас, тернополян.

Про неефективне, некомпетентне, жорстке й подекуди жорстоке диктаторське правління очільника Тернополя, а також земельні, підрядні й бюджетні «схеми» відомо не по чутках і не з пліток. Захоплення людських городів у Пронятині, «гаражна схема» для будівництва будинків, так звані «інвестиційні угоди», МАФи і, на кінець, «віджим» людських дач на вулиці Тарнавського. І це далеко не повний перелік звичних діянь Сергія Надала та підконтрольних йому депутатів.

Окремо слід відзначити «любов» керманича до наших сусідів – прилеглих до Тернополя сіл. З найгучніших історій: дошкільна дискримінація дітей, чиї батьки є платниками в бюджет Тернополя, але мають «сільську» реєстрацію проживання, блокування вивезення сміття, «спеціальна» цінова політика з водопостачання й водовідведення. І ось свіже «ноу-хау» – зобов’язання утримання під’їзних шляхів до сміттєзвалища в селі Малашівці та придорожніх зелених зон… Це окрім вартості з вивезення сміття, в яку вже додатково включена нещодавно запроваджена плата за утилізацію.

Що це?
Я це називаю ПОЛІТИКОЮ ШАНТАЖУ.

І саме така політика призвела до відмови приєднання в одну громаду абсолютно всіх великих селищ й сіл-супутників обласного центру.
Проблема сучасних міст – це проблема територій. Бізнес хоче працювати і розвиватися. Для цього потрібно, щоб розвивалося місто, розвивалися території. Жоден великий інвестор не зайде в місто, де постійні скандали і незадоволення громади методами роботи влади. Нас затисли в кільце і це не може не відобразитися на розвитку міста в майбутньому. Відтік інвестицій, спад промислового виробництва, низькі зарплати…. Це тягне за собою спад й усіх інших важливих показників. І так по колу.
Та навіть не це найголовніше. Своїми діями міська влада породжує ворожнечу між людьми і цілими громадами. Дискримінація, погрози, постійний шантаж породжуватиме неприємні, але вимушені «реакції» сусідів. Дійдемо до того, що за виїзд з міста і в‘їзд на території сіл будуть вимагати картки Більчанина, Великогаївчанина, Петриківчанина, Підгородничанина?

Я переконаний, що сильна громада має бути утворена довкола Тернополя, з чіткими правилами щодо землі та майна, з принципами реальної, а не декларативної поваги до інтересів усіх членів громади. Проте зараз це не можливо. Діюча міська влада не знає іншої політики, окрім шантажу.

Ось тому цьогорічні місцеві вибори стають для Тернополя особливо важливі.
Маємо разом обрати таку владу і продемонструвати таку якість управління містом, що навколишні села й громади самі проситимуться приєднатись. Команда «Сила Людей», до якої я маю честь належати, зробить для цього все можливе.>>>