150-річчя з дня народження Лесі Українки

Для нас чудовою новиною стало те, що до 150-річчя з дня народження Лесі Українки вперше, за 30 років незалежності, видано повне зібрання її творів у 14-ти томах, яке дасть змогу прочитати тексти великої письменниці без цензурних спотворень.

До цього часу таких видань не було, а це є свідченням того, що з класиками і фундаторами української культури ми знайомі переважно зі шкільної програми, з якої запам’яталось хіба те, що Леся складала гарні вірші, багато хворіла і написала “Лісову пісню”.

Проте такий погляд на геніальну письменницю є надто спрощеним, тому нам усім потрібно заново знайомитись і переосмислювати її творчість.

?Для кращого знайомства з Лесею Українкою дуже рекомендуємо до прочитання книжку Наталки Малетич ”Леся. Мандрівний клубочок”, у якій дуже гарно описано з ілюстраціями та схемами, з ким дружила, що читала, де подорожувала авторка. Книжка складена так, ніби це акаунт Лесі у соціальній мережі, тому впевнені, що ця робота буде дуже цікавою для молоді.

А якщо хтось хоче більш глибоко ознайомитися не тільки з життям і творчістю Лесі Українки, але і зі значенням цієї постаті в історії, то рекомендуємо книжку Оксани Забужко ?“Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій”.

Як говориться в анотації до одного із видань, у цій книжці можна знайти відповіді на питання хто такі українці? Який геополітичний вибір для України є природним? Чи українська релігійність — це те саме, що візантійське православ’я? Чи й справді українці — «селянська нація»? Яку таємницю берегли “таємні товариства” малоросійських дворян ХІХ століття? Звідки в “Лісовій пісні” зашифрована легенда про Грааль? Що є демократія, а що — хамократія? У чому полягав модерний “український проект”, і чи вдалося нам його реалізувати?

Ну а для справжніх поціновувачів творчості геніальної письменниці рекомендуємо насолоджуватися новим 14-томником, який є першим повним, нецензурованим виданням творів Лесі Українки ❤️

Читайте з насолодою і пам’ятайте, що творчість Лесі Українки є глибшою, цікавішою і більш значущою, ніж може здатися на перший погляд.