Аморальна нажива на здоров’ї людей неприпустима!

Зі зростанням попиту на засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), зокрема на медичні маски та респіратори, у Тернополі спостерігається різке та неприроднє зростання цін.

Вартість однієї (!) маски у різних пунктах продажу (аптеках та інших спеціалізованих торгових організаціях) коливається від 25 до 100 грн. Вартість одного респіратора — від 70 до 300 грн.Окрім того, суттєво й швидко зростає кількість нелегальної торгівлі ЗІЗ.

Велика частина осіб, які займаються перекупкою та продажем масок за цінами, що підвищені в рази, не мають права на підприємницьку діяльність та не сплачують жодних податків. Маски поширюються не лише в спеціалізованих точках продажу, а і через інтернет від незрозумілих продавців, а також «з рук».

Відсутність контролю за дотриманням умов транспортування та зберігання медичних масок та респіраторів у таких умовах, та відсутність можливості перевірки стану здоров’я тих, хто поширює таку продукцію, несе пряму небезпеку громадянам.Переміщення людей по Тернополю у марних пошуках засобів індивідуального захисту за доступними цінами теж підвищує ризик поширення вірусу.

Враховуючи критично високий попит на медичні маски, собівартість їх в окремих випадках могла дещо зрости. Проте, ціни, які встановили сьогодні, необґрунтовано завищені, що є абсолютно неприпустимим в умовах пандемії коронавірусу.Спекуляції на здоров’ї населення мають бути припинені!

У зв’язку з цим:

1. Звертаємося до Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом з проханням застосувати усі можливі й законні важелі контролю за пунктами продажу масок та респіраторів на предмет необґрунтованих спекулятивних націнок.

2. Суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію такої продукції, закликаємо проявити відповідальність та громадянську свідомість. Просимо не зловживати ситуацію надмірного попиту та забезпечити ціну масок та респіраторів такою, що корелюється з їх реальною собівартістю та адекватною торговою націнкою.

3. Закликаємо тернополян:а) не панікувати, не скуповувати все, що є в продажі з наявних засобів індивідуального захисту. Людині на карантині не потрібно великої кількості масок. Їх використання виправдане лише при спілкуванні з людиною, що має симптоми, під час перебування в місцях високого скупчення людей, або ж якщо симптоми захворювання є у вас;б) не купувати маски через інтернет у незнайомих продавців.

Ви не знаєте ким вони виготовляються, поширюються і в яких умовах зберігаються. Так ви наражаєте себе на додаткову небезпеку;в) не забувати, що маска на свіжому повітрі без контакту з іншими людьми не є доцільна;г) усвідомлювати, що ажіотажне скуповування ЗІЗ призводить до нестачі таких засобів людям, яким вони дійсно необхідні (лікарям та хворим).