Фейки про коронавірус

Зі зростанням тривоги через поширення захворювання COVID-19, в мережі інтернет та деяких друкованих виданнях публікується багато фейкової (неправдивої) інформації, яка ще більше посилює паніку серед населення, або стає причиною хибних дій щодо захисту від інфекції, чи її профілактики.Звернемо увагу на декілька популярних на сьогодні фейків:

Фейк №1: «КОРОНАВІРУСОМ МОЖНА ІНФІКУВАТИСЬ ВІД КОТІВ ЧИ СОБАК».

В Україні почали зʼявлятися листівки, білборди зі закликом обмежити контакт з цими домашніми тваринами. Всесвітня Організація Охорони Здоровʼя на своїй офіційній сторінці опублікувала інформацію про те, що жодного випадку інфікування людини від цих тварин немає. Така ж заява є на сторінці Міністерства охорони здоров’я України. Погодьтеся, що розуміти це важливо, адже майже у багатьох з нас є домашній улюбленець. Подивіться на приклад країн, у яких зараз триває серйозний спалах коронавірусу (Італія, Іспанія, Франція і т.д.), де введено жорсткий карантин. Вигул домашнього улюбленця — це одна з основних причин дозволеного перебування людини на вулиці. Ніхто не вилучає тварин у людей, їм дозволено виходити на свіже повітря без будь-яких засобів захисту (на відміну від людей).

Це ще раз доводить — COVID-19 цих тварин не вражає, і переносниками інфекції до людини вони не є. Тобто, коти та собаки — безпечні для нас. Лише варто не забувати мити своєму улюбленцю лапи після прогулянки. І все буде добре.https://www.facebook.com/261889753974137/posts/1486296801533420/https://www.facebook.com/WHO/photos/a.167668209945237/2882134305165267

Фейк №2 «ІМУНІТЕТ МОЖНА «ПІДНЯТИ» ЧАСНИКОМ, ЦИБУЛЕЮ, ЛИМОНАМИ, ІМБИРЕМ, А ЗНАЧИТЬ – УСУНУТИ РИЗИК ІНФІКУВАННЯ».

Ні! Вживання цих продуктів ніяк не захищає вас від загрози заразитися. Вітамін С, що міститься у таких продуктах, дійсно має позитивний вплив на імунну систему, але його у продуктах є небагато. Ослабити імунітет здатні стреси, хронічні хвороби, нещодавно перенесене інфекційне захворювання. Проте лише цими продуктами ви не повернете своєму організму здоров’я. Людям з ослабленим імунітетом необхідно в першу чергу ізолюватися. В ізоляції можна їсти усе, що вам подобається. Що ж стосується вживання алкогольних напоїв для «підвищення імунітету», то тут ситуація протилежна. Алкоголь діє на людину як токсин. Його вживання не лише не допоможе, а і нашкодить імунній системі та всьому організму в цілому. Залиште дегустації та застілля на період, коли це не нестиме загрози життю.

Фейк №3 «РИЗИК ДІСТАТИ УСКЛАДНЕННЯ, ЗАГРОЗА ДЛЯ ЖИТТЯ ВІД КОРОНАВІРУСУ Є ЛИШЕ У ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ І ТОМУ МОЛОДИМ МОЖНА НЕ БОЯТИСЬ».

Це не зовсім так. Звичайно, старші люди переносять захворювання важче, проте, є ряд хронічних хвороб, які поширені й у молодому віці та здатні ускладнювати перебіг будь-якої інфекції. Карантин стосується усіх. І його правил слід дотримуватися кожному. Навіть якщо ви можете перенести хворобу легко, то не забувайте, що здатні інфікувати своїх батьків, бабусь та дідусів.

Фейк №4 «ТІ, ХТО ПАЛИТЬ, НЕ ХВОРІЮТЬ НА КОРОНАВІРУС».

Цей фейк активно поширюють у мережі, як жартома, так і серйозно. Насправді курці теж хворіють, і тютюнопаління ніяким чином не захищає від інфікування коронавірусом. Більше того, воно є причиною розвитку хронічного обструктивного захворювання легень, а це в свою чергу підвищує ризик розвитку пневмонії. До того ж у людей, що палять, знижується захисна функція слизової верхніх дихальних шляхів. Тому ствердження, що відсоток курців серед тих, хто захворів, є нижчим, означає лише одне: їх відсоток просто нижчий серед населення. Не варто сподіватися, що цигарка — це чарівна зброя проти вірусу.

І НА ОСТАНОК:Під час епідемії важливо дотримувати як особистої, так й інформаційної гігієни!Перевіряйте новини з кількох джерел, читайте авторитетні видання та будь здорові!https://covid19.com.ua/https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov