З Днем Конституції України!


“Є Конституція!”, – саме такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради після прийняття Конституції, за яку 28 червня 1996 року о 9:20 ранку після “конституційної ночі” проголосували 315 народних депутатів.


Так, є! Та чи цього достатньо?
В той червневий день Україна отримала ключовий закон, один з гарантів державності та демократії, гарант незалежності та соборності!

Перед тим шість років точилися дискусії, суперечки, конфлікти навколо того, яким буде наш головний документ. П’ятнадцять різних варіантів Конституції пропонував парламент.
У 1996 році ми отримали значно більше, ніж закон, а й визнання світом України як самостійної держави.


Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.
Та було б наївно вважати, що Конституція має владу перед іноземною агресією як і перед іншими національними загрозами на кшталт корупції. Не дарма кажуть, що перед блиском амуніції тьмяніють усі конституції…


Ми, на жаль, це перевірили не так давно, коли у нас анексували Крим.
Сама по собі Конституція не здатна захищати права, які ми не готові відстояти. Для цього статті закону повинні були не лише на папері, а ставали беззаперечними нормами, справді діяли, виконувались. Якщо треба – захищатися, піддаючи загрозі життя.


Ми не повинні скептично реагувати на чергове порушення Конституції, тим паче збоку керівництва країни, міста, села.
Норма – це цінувати та поважати документ, який гарантує наші права та свободи, а також права та свободи інших. Гарантує українську незалежність!


І далеко не нормою є зводити плечима на чергову наругу.
Так, Конституція України – це ключовий документ, оберіг нашої держави та людей в ній! Та лише люди здатні перетворити папір в безапеляційну догму! Усвідомлення цього кожним з нас – це чи найкраще привітання сьогодні!


З Днем Конституції!