Вітаємо з Всесвітнім днем вишиванки!

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка. І сьогодні українці у всьому світі одягають її в знак шани та єдності!


Та День Вишиванки-2020 особливий. Він закликає повернути нас в глибини, які завжди додавали сили – у нашу родину та родовід.

Пам’ятати предків, їхнє минуле, переконання, позицію – це шанувати самих себе, своє походження. Це сьогодні ми можемо вільно одягнути вишиту сорочку та пройтися в ній містом. А ще кілька десятиліть тому за появу в ній могли покарати.


Радянська влада робила все, щоб знівелювати значення вишиванки, нав’язати один орнамент кожному місту та селу, показати українців як невігласів, неоковирних та смішних в зальопаних сорочках, громістких віночках та салом за пазухою. “Совіти” робив усе, щоб думка про те, що «вишиванка – це не модно», прижилася в нашій свідомості на покоління.

На щастя, ми змогли звільнитися від «радянського ярма», дякуючи тим, хто не корилися, не схиляли голову, боролися цілими родинами!
Справді, часто життя однієї сім’ї може переказати нам історичну пам’ять цілого народу.

Тому цьогорічний День Вишиванки закликає нас згадати про своє коріння та спробувати виростити з нього справжнє генеалогічне дерево! Не забути подякувати за те, що зараз можемо пишатися своїм кодом нації, носити його, прикладати до серця, передавати дітям як оберіг!

Пам’ятаймо! Маленькі хрестики на рукаві чи комірці одягу не лише милують око, а несуть у собі глибинний зміст крізь тисячоліття!