Створити ОСББ у Тернополі не так вже і просто

У нового кременчуцько-тернопільського «ЖЕКу» мешканцям, які створили ОСББ, не так просто забрати будинок на самостійне обслуговування. Про ситуацію розповідає політик Іван Сороколіт.

«Якщо донедавна новостворене ОСББ просто письмово повідомляло «ЖЕК» (обслуговуюче підприємство), що вони переходять на самостійне обслуговування, і не довше як через три місяці «ЖЕК» передавав будинок (документацію) в ОСББ, то керівна компанія «Будсервіс» виставляє додаткові незаконні вимоги».

«Дане підприємство вимагає, щоб ОСББ виконало певну процедуру з «розривання договору», хоча фактично жодних договорів ОСББ з ним не укладало.А саме вимагає, щоб їй (компанії «Будсервіс»), незрозуміло на яких підставах, надали належно завірену копію протоколу загальних зборів, а також копію повідомлення в управління ЖКГ, яке також незрозуміло на яких підставах має туди подаватись».

«Заведений владою Тернополя «управитель» не розуміє або імітує нерозуміння, що коли утворилось нове ОСББ, яке ні з ким ніколи до цього не укладало договорів, то для того, щоб самостійно управляти будинком воно робить Лише дві ключові дії:1) проходить реєстрацію в єдиному державному реєстрі;2) подає до підприємства, яке до цього обслуговувало будинок, письмове повідомлення про подальше самостійне обслуговування.Це все».

Якісь процедури з «розривання договорів» мали б право на життя, якби ОСББ перед цим раніше визначало для себе зовнішнього управителя і мало з ним укладену угоду».

Коментар юриста:

«Дане підприємство надає послугу з управління будинком, яка є житловою послугою.Порядок надання таких послуг регулюється Законом України «Про житлово-комунальні послуги». Це є спеціальний закон, а тому у випадку розбіжностей між нормами загального та спеціального закону, до уваги беруться норми спеціального закону. Закон України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає обов’язок співвласників в разі зміни управителя або форми управління (у випадку створення ОСББ йде зміна форми!) лише письмового повідомлення про розірвання договору.Тому, вимоги будь-яких інших документів не має законодавчого обґрунтування.Щодо подання протоколів на зберігання до виконавчого комітету, то згідно Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», то вона діє ЛИШЕ щодо зміни управителя.У статті 10 чітко зазначено, що якщо створюється ОСББ, то керуються Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».А в цьому законі вимоги щодо подання протоколу на зберігання НЕМАЄ. Протокол подається виключно державному реєстратору».