Сергій Надал чинить тиск на Тернопільську окружну прокуратуру

Публічне звернення до Офіс Генерального прокурора України про підтримку діяльності Тернопільської окружної прокуратури.

Протягом останніх десяти років в Тернополі сформувалась кругова порука вищого керівництва міста і місцевої правоохоронної й судової систем. Ознаками цього є відсутність обвинувальних вироків суду щодо керівного складу Тернопільської міської ради по усіх кримінальних розслідуваннях включно з резонансними.Але навіть у таких складних умовах окремі слідчі та прокурори зуміли бути принциповими і розпочати ряд кримінальних розслідувань, які стосуються посадовців Тернопільської міської ради.

Відчуваючи реальні небезпеки притягнення до кримінальної відповідальності, керівництво обласного центру на чолі з міським головою Сергієм Надалом не придумали нічого кращого, як вдатись до політичного тиску на місцеву прокуратуру, прийнявши на сесії 20 серпня 2021 року звернення до Генерального прокурора України «щодо прокурорського беспредєла».

У тексті звернення, ініційованому Сергієм Надалом, йдеться:«Упродовж останнього часу на адресу Тернопільської міської ради надійшла значна кількість запитів Тернопільської окружної прокуратури, підставою яких вказано необхідність виконання доручення Офісу Генерального прокурора, з вимогою надання копій документів, що стосуються укладення договорів оренди об’єктів комунальної власності. Вважаємо за необхідне наголосити, що принципами місцевого самоврядування відповідно до статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є, насамперед принцип правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб.

З огляду на це у відносинах прокуратура — органи місцевого самоврядування має дотримуватись принцип паритетності (рівності), а не контролю та підпорядкованості. Наглядова функція прокуратури над органами місцевого самоврядування виключена із повноважень прокуратури. Попри це, запити Тернопільської окружної прокуратури з вимогою надання копій документів та інформації щодо передачі в оренду приміщень, які є комунальною власністю Тернопільської територіальної громади і жодним чином не можуть належати до сфери державних інтересів, дають підстави дійти висновку про намагання прокуратури втрутитись у діяльність органу місцевого самоврядування та здійснювати за ним контроль поза межами наданих прокуратурі повноважень.

Закликаємо Вас як Генерального прокурора вплинути на ситуацію, що склалась, вжити усіх необхідних заходів у межах наданих Вам повноважень для припинення означених дій Тернопільської окружної прокуратури та недопущення подібних проявів у майбутньому.Вимагаємо зупинити «прокурорський беспрєдєл» в м. Тернополі!»

Депутати «Сили Людей» голосували ПРОТИ даного звернення! У ЗВ’ЯЗКУ З ВИЩЕВИКЛАДЕНИМ, ЗАКЛИКАЄМО ВАС НЕ ПІДДАВАТИСЬ ПОЛІТИЧНОМУ ТИСКУ Й НАДАТИ ВСЕБІЧНУ ПІДТРИМКУ ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОКРУЖНІЙ ПРОКУРАТУРІ У ЇЇ ЗАКОННІЙ ТА ВКРАЙ ВАЖЛИВІЙ АНТИКОРУПЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ.