5 фільмів про Революцію Гідності, які радимо подивитися кожному

У ці дні, 7 років тому, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. Ми пропонуємо пригадати ті часи через призму фільмів, які присвячені подіям на Майдані.

Виокремили 5 найбільш відомих стрічок, але будемо раді, якщо ви доповните наш список у коментарях під цим дописом. Адже пам’ятати – це наш обов’язок.

Отож:

1. «Зима, що нас змінила» – це цикл документальних стрічок, які розповідають про події Революції Гідності. Прем’єра відбулася у квітні 2014 року, її було присвячено сороковинам за вбитими в протистоянні на Інститутській. Фільми спричинили в США та країнах Європи резонанс, позаяк вони познайомили широку міжнародну громадськість із правдивим поглядом на ті події без прикрас і применшення.

2. «Зима у вогні» – найбільш масштабний і титулований фільм про Євромайдан. Він зібрав цілу низку нагород, показувався в рамках офіційної програми Венеціанського кінофестивалю, а також номінувався на «Оскар».

3. «Майдан» – це документальна стрічка Нідерландів та України, режисером якої виступив Сергій Лозниця. «Майдан» був знятий за допомогою статичної камери в дещо «відстороненій» манері. Стрічка Лозниці немає закадрової розповіді чи будь-яких інших засобів, що допомагають глядачу більше зануритись в контекст подій Революції Гідності.

4. «Жіночі обличчя революції» – документальна стрічка Наталії П’ятигіної, про долі українських жінок під час Революції Гідності. Героїні стрічки – п’ять жінок, що вийшли на барикади: Ірини Гурик (матері Героя «Небесної сотні» Романа Гурика), Шури Рязанцевої (активістки «Автомайдану»), Євгенії Янченко (волонтера-медика, дружини сотника 42-ї сотні «Львівська Брама» Андрія Янченка), Діани Гербе (студентки, активістки «Євромайдану», дівчини Героя «Небесної сотні» Сергія Нігояна), Ольги Патлатенко (матері солдата внутрішніх військ). Ніхто з цих жінок не знайомий між собою, але їх об’єднує любов: до сина, до чоловіка, до Батьківщини.

5. «Все палає» – один із найбільш динамічних фільмів про події в Києві взимку 2013-2014 років. Стрічка з успіхом демонструвалася на європейських кінофестивалях, а також повністю відбила всі вкладені в неї кошти. Увага фільму зосереджена на найбільш вибухових сторінках Євромайдану.