Історик, керівник Вільні Люди Тернопіль – Самооборона Майдану та один з лідерів «Сили Людей Тернополя» Іван Ковалик про День Соборності.

Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки проголосив створення єдиної незалежної Української держави.

«…Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу» – такі слова пролунали на Софійській площі 22 січня 1919 року. Незважаючи на довгі роки неволі українці знайшли у собі силу та довели всьому світові, що ніхто не зможе знищити єдиний український народ, який прагне свободи та гідного життя у власній національній державі.

Акт Злуки сьогодні – це не лише значна та важлива подія. Це послання для всіх нас, нинішніх українців, і для майбутніх поколінь. Це символ і зброя.Коли ми єдині в своїх думках і зусиллях, ми можемо перемагати.

100 років тому ми не змогли захистити свою незалежність. Сьогодні ж, в умовах російської військової агресії та окупації, ми будуємо незалежну Українську державу, утверджуємо демократію, відроджуємося як сучасна політична нація, що бачить своє місце в Західному світі.

Бережімо як найвищу цінність нашу українську соборність та пам’ятаймо: «В єдності сила народу, Боже, нам єдність подай».