Знайомство з членами команди «Сили Людей» Тернополя: Катерина Яцук

Знайомство з членами команди «Сили Людей» Тернополя: Катерина Яцук (Ekateryna Yacuk) – співзасновниця Центру сучасної проктології «Протон Клінік», головний лікар, спеціаліст з організації та управління охороною здоров’я, лікар-хірург, проктолог.

Катерина родом з Миколаївської області. Там народилася, навчалася в школі. Стати лікарем мріяла з дитинства.

«З восьмого класу я хотіла стати судмедекспертом (сміється,- авт.). Лікарів у сім’ї немає, але, чомусь, сумніву щодо вибору професії не було. Якось ми придбали довідник медичних закладів Україні. Побачили, що у Тернополі є медичний університет, і вирішили з мамою приїхати сюди, подивитися. Як сьогодні пам’ятаю: виходимо з потяга, ступаємо кілька кроків від залізничного вокзалу і кажемо «Вау!». Миколаїв інший: більш промисловий, більш “сірий”. А тут є справді красива, незвична архітектура. Прийняли рішення подавати документи лише в Тернопільський медичний. Зі вступом проблем не було. Так і залишилася у Тернополі. Від 2007 року він вже мені став рідним»,- розповідає Катерина Яцук.

Та судмедекспертом Катерина не стала. На другому курсі університету чітко для себе вирішила, що буде хірургом.

«З третього курсу ходила на нічні чергування у хірургічний відділ міської лікарні. Вдень — пари, вночі — операційна. Спочатку спостереження за роботою хірургів, з захватом, і через плече. Потім асистенція у втручаннях, самостійні етапи втручань. До закінчення університету вже бачила та асистувала у всіх видах хірургічних операцій, що проводять у Тернополі. Після закінчення університету — 3 роки хірургічної практики лікарем-інтерном на базі 2-ї міської лікарні. Потім — ще 2 роки клінічної ординатури з загальної хірургії, спеціалізація з проктології та управління охороною здоров’я. Загалом — три спеціальності, і 11 років навчання»
Опісля три роки працювала в Рівному, очолювала одне з відділень приватної проктології. Потім повернулася у Тернопіль, на посаду заступника головного лікаря»,- розповідає Катерина.

На питання: «Чому хірургія?» Катерина відповідає: «Тому, що це цікаво і складно. А я не люблю простих задач».

«По-перше, в хірургії ти швидко приймаєш важливі рішення. Ти працюєш і мозком, і руками, у вкрай стресових умовах, часом проводиш по вісім-дев’ять годин на ногах. Немає можливості сісти, відійти попити кави, перепочити. І при цьому весь час треба думати і залишатися вкрай уважною. Є постійна необхідність вдосконалюватися. Ця професія — інструмент для розвитку. Ті, хто стоїть на місці, “залишаються на узбіччі”. По-друге, хірургія вчить зібраності, відповідальності. По-третє, мені, чомусь, легше і комфортніше працювати у чоловічих колективах, а в хірургії – це переважно чоловіки. Ще коли я була студенткою і просилася на чергування до лікарні, вже тоді всі казали: «Нащо це тобі? Ти ж дівчинка». Так, хірургія – це фізично і морально важко, але коли ти дивишся на результат своєї роботи, на чиєсь відновлене здоров’я, повернутий комфорт, або і врятоване життя свого пацієнта, ти розумієш, що сили витрачено не дарма. До того ж я вважаю, що мені пощастило. Моя робота — це чи не єдине моє хобі. Я ніколи не втомлююсь ні від операцій, ні від спілкування з пацієнтами.»

В 2019 році Катерина разом з другом вирішили ризикнути та розпочати свою справу. І не даремно! Адже вже розпочато роботу з відкриття наступної клініки, а в планах – розширення до приватного хірургічного стаціонару. І все це за 8 місяців роботи.

«Зараз у своїй проктології формат роботи трішки інший. За день — 10-15 нових пацієнтів. Комусь достатньо призначити медикаментозне лікування, комусь треба провести втручання. Беремося за найскладніші випадки. В рази приємніше, коли вирішуєш людині проблему, яку не змогли вирішити до тебе. Часто робочого дня замало, але задоволення від роботи шалене».

На базі клініки Катерина почала запускати різні соціальні медичні проекти, в рамках яких лікарі впродовж певного часу проводили тернополянам безкоштовний онкоскринінг раку прямої кишки на новітньому діагностичному обладнанні.

З 2018 року Катерина Яцук долучилася до команди «Сила Людей Тернополя».

«Хочеться щось робити корисне і значуще для суспільства, працювати не лише для заробітку.
Чому прийшла в політику? Якщо не рахувати студентські роки, то сім років я працюю в тернопільській медицині, добре знаю її плюси та мінуси. Знаю, як з позиції лікаря державного закладу, так і керівника та лікаря приватної ланки. Відчуваю, що можу бути корисна цій галузі і місту вцілому. Так, у нас далеко не все гладко. Впевнена, буде можливість вплинути на ті мінуси медичного обслуговування, з якими зараз зустрічаємося у Тернополі. При цьому, удосконалювати медичну сферу є куди і в напрямку комфорту пацієнтів, і у напрямку комфорту роботи лікарів, і у питаннях якості медичних послуг».

“Чому саме “Сила Людей”? Самостійно можу багато, але масштабні речі завжди якісніше робляться групою однодумців. Якщо робити щось значуще, то лише в справжній, згуртованій команді, всі учасники якої дивляться в одному напрямку і щиро вболівають за свою справу. Команда “Сили Людей Тернополя” саме така. Неможливо без захвату спостерігати за роботою Ігор ТурськийІван СороколітІван КоваликОлег Різник і багатьох інших співпартійців. У нас зібрано потужних політиків, громадських активістів, юристів, просто небайдужих тернополян. До їх роботи хочеться долучатись, в їх оточенні хочеться, а головне — не страшно пропонувати свої проекти. Завжди знаєш, що і поради будуть слушні, і критика — конструктивна, і командна підтримка активна та щира. Не страшно висловити свою думку. Ти будеш не просто вислуханий, а почутий. Це — важливі речі.
Тернопільська команда “Сили Людей” – це те середовище, у якому вдається рости, розвиватися і удосконалюватися. А для мене це – важливо.»