Святослав Абрам’юк про «компроміс поколінь», родинні цінності та «політику для добрих справ»

У цьому випуску газети “Тернопіль Вечірній” в рубриці “Персона” спілкуємося із Святославом Абрам’юком – громадським активістом, головою обласної організації “Просвіта”, співавтором проєкту “Молодіжний Центр”, у минулому директором державної установи “Молодіжний центр праці”. Святослав також є членом партії “Сила Людей”.

Це той унікальний випадок, коли в одній людині поєдналися сімейні та національні цінності, молодість духу, доброта, розум, щирість, повага до поколінь, жага до позитивних змін.

– Ти майже два роки очолюєш “Просвіту”. Що вдалося зробити? Чи вдалося досягти порозуміння між поколіннями? Адже “Просвіта”  це організація з десятилітньою історією, що об’єднала людей різного віку.

– Найосновніше, що вдалось зробити за останні два роки, — це перереєструвати організацію, поновити документи, активізувати роботу районних осередків. Допомогти їм перереєструватись. Дуже важливо, що ми цього року вперше організували проведення просвітянського форуму з розвитку організації. Тепер плануємо його проводити щороку саме з метою обговорення напрямків розвитку “Просвіти”. Взагалі протягом 2019 року нам вдалось провести близько 30 навчально-просвітницьких заходів, в яких взяло участь щонайменше 600 осіб. Найважливіші — це школи писанкарства, майстер-класи гаївок та малювання, інформаційні акції щодо вивчення правил дорожнього руху, чудовий майстер-клас із випікання балабухів, навчальна поїздка на Промприлад до міста Івано-Франківська та інформаційна акція “Муніципальня няня”. Щодо порозумінь між поколіннями, людьми різного віку, то це постійний процес. Та якщо є стільки заходів, проведених спільно у 2019 році, то значить співпраця є. Хочу зазначити, що старші просвітяни, які понад 20 років в організації, більш дисципліновані, частіше беруть участь у роботі Правління. Це приклад для молоді.

– Як вдається знаходити точки компромісу в “Просвіті”?

– Насправді це не дуже складно, бо більшою мірою від голови очікують, що він все повинен знати, вирішувати, і його слово є заключним (вирішальним). Та я більше хотів би, щоб відповідальність і прийняття рішень поширювалось на все Правління та Раду організації, а не тільки на голову. Це і намагаюсь впроваджувати. За рік у нас відбулось 10 робочих засідань Правління організації, на яких ми фактично вирішували і обговорювали всі питання діяльності.

– Плани на 2020 рік для “Просвіти” уже складені?

– Так. Найголовніше, звичайно, це організація просвітницьких заходів, майстер-класів, навчальних подій тощо. Так, ми плануємо в цьому році провести велику кількість майстер-класів із писанкарства, гаївок, малювання, народних традицій. Протягом літа традиційно організовуємо табори для молодих просвітян у районах області. Окремий напрям — це залучення молоді (творчої, креативної молоді) до Просвіти. І це робитимемо через інформаційні заходи. Продовження роботи в осередках та підтримка їхніх проектів. Це найскладніше через обмеження фінансування. Фактично ми сьогодні знаходимось на самофінасуванні і на грантовій підтримці від благодійних фондів. Тому ще одне завдання — збільшити бюджет організації у 2020 році.

– Окрім громадської роботи в “Просвіти”, у тебе є офіційна робота, пов’язана з аграрним сектором. Молодій людині цікаво таким займатися? Ти бачиш себе в цій сфері далі?

– Аграрний сектор в Україні є одним із найважливіших. І тут настільки багато цікавого, що, я думаю, після ІТ-сфери, яка є найбільш популярна для молоді, аграрна сфера на 2-му місці. Я працюю в Тернопільській аграрній дорадчій службі. Це досить цікаво для мене, оскільки безпосередньо працюю із малими фермерами та керівниками кооперативів. Допомагаю їм із налагодженням їхньої сфери діяльності, а саме в отриманні фінансової підтримки від держави, у написанні бізнес-плану, у можливості продати їхню продукцію. Найбільше люблю роботу, яка дає результат. Тому якщо моя праця буде результативною у цій сфері діяльності, то, звичайно, працюватиму і далі.

– А як зараз існує частково твоє дітище “Молодіжний центр”? Ти ще допомагаєш йому. Береш участь в розвитку?

– “Молодіжному центру” фактично в цьому році виповниться 4 роки. Найголовніше, що наразі той ресурс, який акумулював Молодіжний, дає результат для розвитку громадських організацій. Хоч і є багато проблем, зокрема пов’язаних із у фінансуванням та відсутністю власного приміщення. Молодіжному центру вдається за рік провести близько 150-200 найрізноманітніших заходів, і це чудово. Напевне, найбільш важливим результатом роботи Молодіжного і його команди і взагалі всі ГО міста, є те, що цього року Тернопіль нарешті виборов перемогу і молодіжною столицею України у 2020 році визнано Тернопіль. Одним із критеріїв перемоги в конкурсі є наявність у місті “Молодіжного центру”. Щодо участі моєї у розвитку “Молодіжного центру”,то ми це здійснюємо через співпрацю між “Просвітою” та “Молодіжним центром”. Просвіта є фактично засновником Молодіжного центру і має підписаний договір про співпрацю. Деякі заходи ми проводимо спільно.

– Попри те, що ти постійний двигун “Молодіжного середовища”, ти ж батько двох донечок. Порадь молодим родинамякі ненаважуться заводити діток, як поєднувати успішно роботу і родину? Це можливо?

– Треба пробувати, тоді все вдасться. Важливо розподіляти інтереси та обов’язки. Вважаю, що зараз не дуже важко працювати і виховувати дітей, можливо, і легше ніж колись, оскільки працювати можна і вдома, частина будь-якої роботи виконується за допомогою інтернету. Мені дуже подобається, коли на наші заходи просвіти приходять батьки (переважно мами) із дітками. Це така категорія активних мам, які не тільки проводять час в декреті, а й є дуже активні. Ми із дружиною частково теж такі. У мене прекрасна розуміюча дружина. Більше часу із дітьми проводить, звичайно, вона. А мені вдається займатись і громадською роботою, і основною.

– Зараз модним вважається термін “якісно проводити час”. Часто його використовують щодо дітей, де цим визначається не кількість годин, а те, чим вони були заповнені. Ти з цим погоджуєшся?

– Не зовсім. Важливо проводити багато часу з дітьми, щоб разом пережити різні моменти. Інколи взагалі в пережитому часі немає ніякої якості, але потім ти розумієш, що він був необхідний і дуже важливий для тебе.

– У тебе досить творча родина із українськими традиціями. Ви навіть заснували власну справу, пов’язану з писанкарством. Зараз вона існує? На якому етапі?

– Так. Майстерня сімейних традицій. Наразі власна справа не стала основним джерелом прибутку, але планів та задумів багато. В цьому році ми хотіли б зробити щонайменше 2 виставки писанок, одна із яких мала би бути не в Тернополі, а десь на Сході країни. Маємо багато планів на весняно-літній період, зокрема проведення майстер-класів та реалізація писанкових наборів.

– В такому щільному і насиченому житті ти ще встигаєш займатися політикою…

– Так складаються обставини, що лише через політику можна вирішити багато проблем, з якими стикався в громадському секторі або в приватному житті: від садочка до браку квитків у громадському транспорті, забудови парків. Дуже часто виникає думка, що достатньо ходити на вибори, займатися громадською роботою. Та практика і досвід змінили мою думку. Бачу, що через політику можна швидше досягнути позитивних змін. Головне — використовувати її з добрим намірами.

Спілкувалася Тетяна Чайковська


ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

ТОО ВУТ “Просвіта” ім. Т.Шевченка

ПРОСВІТА ТЕРНОПІЛЬЩИНИ·ПʼЯТНИЦЯ, 3 СІЧНЯ 2020 Р.·

Товариство “Просвіта” виникло в1868 році у Львові як противага антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою — з одного боку, імосквофільській, — з другого. Галицькі москвофіли, що займали тоді панівне становище у Львові, дуже ворожо сприйняли ідею створення Товариства.

Програма майбутньої праці “Просвіти” була коротко сформульована у виступі студента Андрія Січинського:

“Кожний народ, що хоче добитися самостійності, мусить передусім дбати про те, щоби нижчі верстви суспільності, народні маси піднеслися до тої степені просвіти, щоб ця народна маса почула себе членом народного організму, відчула своє міщанське й національне достоїнство й узнала потребу існування нації як окремої народної індивідуальності, бо ніхто інший, а маса народу є підставою усього”.

У Тернополі Просвіта знаходиться на вулиці Йосипа Сліпого 3, тел. 250690, або 0979342524