Дванадцята сесія Тернопільської міської ради: дискусії, пропозиції та зауваження політичної партії «Сили Людей».

У п’ятницю, 4 лютого, відбулося пленарне засідання дванадцятої сесії Тернопільської міської ради. Публікуємо вашій увазі короткий звіт сесійної роботи партії «Сили Людей».

Чому ми не кажемо хто колаборант?

Депутат Іван Ковалик озвучив суттєве зауваження щодо звернення депутатів до центральної влади про посилення боротьби із колаборантами

«Я хотів би уточнити по самому тексту.«Усвідомлюючи всі загрози від вторгнення РФ на територію України, важливим є посилення боротьби з колаборантами та зрадниками державних інтересів, які з 2014 року вели торгівлю з окупантами й терористами» — це перша теза. Друга теза — «вони прикривають свої злочини патріотичними гаслами»

«Перед тим як стати депутатом міської ради я очолював громадську організацію «Вільні Люди», яка боролася з реваншистами на території України. Наскільки мені відомо ні Медведчук, ні Російська православна церква, ні ОПЗЖ, ні Опозиційний блок не прикривали свою діяльність жодними патріотичними гаслами. Вони не були патріотами. Чи могли б ви в цій мотиваційній частині перелічити кого саме мив нашій державі вважаємо зрадниками. Я хочу бачити там прізвища Медведчука, Бойка, керівників РПЦ, проросійських громадських об’єднань, керівників телеканалу «Наш», «Інтер». Чому ми уникаємо прізвищ? Чого ми боїмося?»

Міський голова, Сергій Надал,  відповів, що це спільне звернення, а ті, «хто хочуть почути прізвища, будь ласка, напишіть своє звернення, подайте його, зареєструйте і ми обов’язково його приймемо».

Що хочуть  приватизувати повідомили вранці

Традиційним для міської ради є доповнювати порядок денний новими проєктами вранці о 9.30, перед сесією.

Ігор Турський депутат «Сили Людей» обурився стосовно такого підходу: «Це нереально опрацювати під час сесії. Надсилайте проєкти хоча би за день».

«У вас все є на електронній пошті. Вам направили їх тоді, коли були затверджені додаткові питання порядку денного. Як їх могли направити наперед?» — виправдовувався міський голова.Врешті-решт мер міста погодився «пробувати це робити наперед» і додав: «Є питання, які виникають за день до сесії. ми не знаємо чи воно буде підтримане  сесією».

Громадський бюджет і шкільний адмінресурс

Під час обговорення проєкту «Про реалізацію проєктів громадського бюджету в Тернопільській міській територіальній громаді в 2021 році» депутат міської ради, співавтор першого Положення про громадський бюджет, Ігор Турський зазначив про  непропорційний розподіл коштів. Річ у тому, що вже декілька років поспіль переможцями проєктів стають комунальні заклади, зокрема школи. Водночас активна громадськість не може конкурувати із адмінресурсом, який використовує шкільна адміністрація.

 «Я би хотів, щоб комунальні заклади і установи фінансувалися із бюджету міста, а громадський бюджет віддати активній громаді. Ми ставимо їх у нерівні умови», — сказав Ігор Турський. 

До слова, зараз у Тернополі триває збір підписів петиції про виокремлення освітніх та медичних закладів в окремий розділ Громадського бюджету. 

На зауваження Сергій Надал відповів:«Громада сама визначає, що її цікавіше. Ми вже і так обмежили: ті, хто є переможцями(громадського бюджету попередніх років) не можуть брати участь у попередні роки. Але якщо люди самі обирають, що їм цікавіше поставити майданчик в школі, а не у дворі — це вибір людей».

У результаті дискусії, міський голова погодився, що відповідні зміни і пропозиції можна внести на розгляд Номінаційного комітету, який розглядатиме проєкт Положення про громадський бюджет на наступний рік.

 Програма «Турбота» і допомога ветеранам ОУН-УПА

На сесії, під час розгляду питання про звіт соціальної програми «Турбота» за 2019-2021 років Іван Сороколіт запропонував дати доручення фінансовому управлінню та управлінню соціальної політики міськради підготувати зміни до програми «Турбота» і Бюджету 2022 щодо підняття цих виплат воїнам ОУН-УПА  хоча би до 3 000 гривень, але міський голова пропозицію на голосування не виніс.

У 2019 році у Тернополі було 38 ветеранів ОУН-УПА, наприкінці 2021 року їх залишилося тільки 32. Щомісячно вони отримують від міської ради лише 850 гривень, нещодавно допомогу збільшили лише до 1000 гривень.

Звернення до начальника поліції щодо торгівлі наркотиками

Іван Сороколіт звернувся до начальника поліції Сергія Осадці щодо ситуації із гуртожитком на проспекті Злуки, 3:

«Там є одна кімната, де є вагомі підстави, що ведеться торгівля наркотиками, що створює нестерпні умови проживання сусідам. По цьому питанні я і раніше звертався до поліції. Зараз тут така ситуація: мешканці викликають поліцію, а поліція просить працювати з дільничим, а дільничий просить викликати поліцію. Тому прохання взяти на контроль».

Земля для учасників АТО-ООС

На сесії розглянули і успішно затвердили проєкт про надання земельної ділянки учаснику бойових дій у зоні АТО-ООС у селі Глядки.

«Це питання вже розглядалося у квітні минулого року. Депутатське об’єднання Сила Людей тоді утримувалося, тому, що ми бачили, що це нова ділянка і не розуміли підстави чому саме цій людині вона надається. Зараз у нас є інформація, що це учасник бойових дій, який із 2014 року і зараз також в зоні бойових дій. Окрім того, його дружина багатодітна мати.Це не має відношення до команди Сили Людей. Прохання підтримати»,— сказав депутат Іван Сороколіт.

За рішення проголосували наприкінці сесії, оскільки до рішення потрібно було додати документи, які підтверджують статус учасника бойових дій.

Про земельні питання, які викликали застереження і за які не голосувала політична партія «Сила Людей» розповімо у наступних публікаціях.