День боротьби за права кримськотатарського народу

18 травня вшановують пам’ять жертв примусової депортації кримських татар, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Проте, перша і найбільша хвиля завершилася 20 травня. 76 років тому кримчан зухвало звинуватили у співпраці з нацистами і відправили у заслання. Насправді ж – народ був занадто незручним для тодішньої влади: вони ствердно дотримувалися національної ідеї і не підкорялися сталінському режиму.

За різними оцінками, з Криму було депортовано від 191 044 до 423 000 тисяч кримських татар. Ешелонами їх відправляли в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану та Сибір. Упродовж лише першого півтора року померло близько 46% депортованих. Якщо ще 7 років тому в цей день говорили лише про 1944-ий рік, то сьогодні ми згадуємо і 2014-ий, коли корінне населення АР Крим було змушене вкотре покинути свої рідні землі через російську агресію, позаяк життя кожного з них опинилося під загрозою.

Кримські татари завжди вирізнялися патріотизмом, адже вони, як ніхто, знають, що означає втратити домівку. Маємо пам’ятати про страшні злочини радянської, і тепер вже й російської влади.