Заява «Сили Людей» Тернополя щодо «теплових рахунків» на квартири з індивідуальним опаленням

Останні роки команда «Сили Людей» послідовно критикує владу Тернополя і зокрема міського голову Сергія Надала за безвідповідальну, згубну для міста та несправедливу для тернополян політику у сфері послуг теплопостачання. А саме: за так званий «розвиток» і «оптимізацію» централізованого опалення (ЦО) старих багатоквартирних будинків, замість розробки та втілення стратегії повного їх переведення на індивідуальне опалення (ІО) або індивідуальне надання послуги з опалення (ЦО з виключно поквартирними лічильниками тепла або ж дахові котельні з поквартирними лічильниками).

В Україні десятиліттями ціна на газ для населення була, є і буде суттєво нижчою за ціну для юридичних осіб, включно з комунальними котельнями. Жодна влада не насмілиться продавати газ для населення за ринковими цінами. Інакше – вона вмить перестане бути владою, бо її люди винесуть з кабінетів на вилах. Розуміючи це, багато міських голів в Україні вже раніше прийняли або приймають рішення про повну відмову опалювати квартири централізовано комунальними котельнями. Зробити це їм не заважають жодні закони і постанови уряду.

У Тернополі протягом 15-20 років усі нові житлові будинки не підключаються до централізованого опалення. Навіть ті, які будуються на замовлення або через інвестиційні угоди комунальними підприємствами міської ради («Тернопільбудінвестзамовник» та ін.). Послугу з централізованого теплопостачання міська рада нав’язує виключно мешканцям старих будинків.Кризовий стан комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» (ТМТКЕ) не вирішується ні щорічною фінансовою підтримкою з бюджету міста на десятки мільйонів гривень, ні так званими «модернізаціями» за кредитні кошти у розмірі 400 мільйонів гривень. Фінансовий стан підприємства з кожним роком погіршується і у нас є підозри, що робиться це свідомо. Коштів, які «спалились» на підтримку системи централізованого опалення було більше, ніж достатньо для модернізації газових мереж та фінансової підтримки малозабезпечених для переведення всіх квартир на індивідуальне опалення.

Провальна політика міського голови у сфері теплопостачання змушує його шукати все нові і нові шляхи залучення коштів для виживання, на його думку, вигідного для міста централізованого опалення. Зараз, прикриваючись постановами уряду, влада намагається стягувати оплату за централізоване опалення у тих, хто його не має і не замовляє. Одночасно, зіштовхуючи лобами тернополян з ЦО та ІО.

НАГАДУЄМО І НАГОЛОШУЄМО: 7 липня 2021 року Нацкомісія з енергетики та тарифів передала повноваження з регулювання діяльності підприємств теплопостачання з державного на місцевий рівень, йдеться, зокрема, про встановлення тарифів!

У зв’язку з вище викладеним ВИМАГАЄМО ВІД МІСЬКОГО ГОЛОВИ:

1. Терміново дати вказівки керівництву КП «ТМКТЕ» про відміну нарахувань за централізоване опалення споживачам, які таких послуг не замовляють.

2.У випадку продовження підтримки ним системи централізованого опалення й відмови від стратегії переходу усіх квартир міста на індивідуальне опалення або надання послуг з індивідуального поквартирного теплопостачання за вигідними для споживача цінами – надавати послуги з теплопостачання за конкурентоспроможними й співмірними з витратами, які несуть користувачі індивідуального опалення.

3. Скликати позачергову сесію Тернопільської міської ради, на якій прийняти раніше пропонований «Силою Людей» проєкт рішення, яким доручити виконавчому комітету в найстисліші терміни підготувати програму з ПОВНОГО ПЕРЕХОДУ опалення житлових будинків Тернополя з централізованого на ІНДИВІДУАЛЬНЕ ОПАЛЕННЯ.

У випадку відсутності реакції з боку влади Тернополя, яка влаштує тернополян, команда «Сили Людей» залишає за собою право вчиняти інші законні дії для відстоювання інтересів громади.Змушувати тернополян платити за провальні рішення влади – вища форма зневаги власної громади!