Пам’ятаємо:День українського політв’язня

Цей День в Україні відзначають з 1975 року за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Дату обрали невипадково. Адже 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий “генеральний погром”. Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф.

Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл та багато інших Усі вони отримали 7 років ув’язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».

У сучасній історії України 12 січня має новий контекст, адже російська влада продовжує ув’язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля в Криму та на Сході України.

Маємо пам’ятати про сотні політв’язнів, які зустріли Різдво у російських тюрмах або у підвалах тимчасово окупованого Кремлем Донбасу.