Іван Ковалик запропонував вилучити із Регламенту дискримінаційні норми

На черговій сесії Тернопільської міської ради, яка відбулася 29 жовтня, депутат «Сили Людей» Іван Ковалик запропонував внести зміни до Регламенту. Це стосувалося кількості депутатів, які можуть обєднуватися у фракції.

Що запропонувала «Сила Людей»?

У статті 8 «Депутатські фракції» у пункті 2 слова «не менше як із п’яти депутатів» замінити на «не менше як із трьох депутатів».

Вилучити з Регламенту дискримінаційний щодо депутатів підпункт 3 пункту 8-го статті 24.

Цей пункт говорить, що проект рішення депутата, на відміну від проектів рішень працівників міської, ради оприлюднюється не відразу після його подання, а лише після надання висновків управління правового забезпечення, профільних виконавчих органів та за відсутності до них зауважень.

«Одні з них полягають у перешкоджанні чотирьом і менше депутатам об’єднуватись і називатись депутатською фракцією. З цим справді така проблема? Хтось може пояснити мотивацію? Другі – полягають в реальному перешкоджанню депутам виносити на розгляд сесії свої проєкти рішень. Регламент блокує навіть таку безневинну процедурну норму як ОПРИЛЮДНЕННЯ проєкту, » — сказав із трибуни політик.

Міський голова, Сергій Надал відповів що це суперечить закону «оскільки пряма норма закону не менше 5-ти депутатів». Хоча це відверта неправда тому, що кількісного обмеження щодо складу фракцій немає, а депутатські групи утворюються від 5-ти депутатів

У підсумку: депутати від партій «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», «Слуга Народу» і «За Майбутнє» відмовились усувати ці дискримінаційні норми і пропозицію не підтримали.

Нагадаємо, що у Регламенті, який регулював роботу депутатів попереднього скликання фракцію могли утворювати від 4-ох депутатів.