Як вшановували память захисників України у Малашівцях?

У селі Малашівці люди організувалися, щоби вшанувати захисників України та свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Як виникла ідея свята?

У невеличкому селі Тернопільської громади відбулося свято, яке згуртувало та об’єднало навколо себе небайдужих громадян. Організатором заходу був  Білоус Олег Юліанович. Свято зібрало близько 80 односельчан.

“ Я виріс у сім’ї, де всі шанували своє, українське. Три з половиною роки був за кордоном. Приїхав у рідне село, а тут так як було. Нема ні пісні, ні слова, ні забави… А треба Малашівці розвивати, щоб ми не зникли.” — розповідає Олег Юліанович.

На заході виступив народний хор імені Івана Кобилянського, що приїхав на запрошення із Тернополя. Хористи у національних костюмах співали українських народних пісень, спілкувалися із гостями свята, частувалися. Дійство відбулося біля Стрілецької могили у селі.

Ідеї згуртовують громаду

Бажання організувати свято із народним хором  виникла у Молоток Надії Зеновіівни, односельчанки пана Олега. Вона активно включилася у роботу, допомагала, підказувала як і що краще зробити.

Свято, у Малашівцях підтвердило те, що для організації людей потрібний поштовх, а далі небайдужі мешканці підтягнуться самі. Ідея сподобалася місцевим підтриємцям і вони захотіли спонсорувати захід.

“Залучили місцевих спонсорів, аграріїв. Це були Чепурнатий Володимир Володимирович, Бригидір Олег Теодозійович, Алексевич Василь Ярославович.”— продовжує Олег Юліанович.

“Село наше невелике. Забувають його. Всі села мають Назву, свій аудит, а у нас нема назви. Запросив нашу владу на свято, а вони відповідають, що на площі Шевченка у Тернополі. Так їм нас треба…” — ділиться переживаннями пан Олег.

Невеличкі села теж мають потенціал для розвитку, але якщо із цим не працювати, “забувати” на їхні проблеми, не інвестувати у туризм, сільське господарство їх існування буде під загрозою. Як бачимо, ініціатива пана Олега,  яка переросла в урочисту подію, показує наскільки важливі лідери та небайдужі люди у малих громадах.