У Тернополі омолодження дерев призводить до лиха? (розповідає еколог Олександр Філь)

Обрізати  крона дерев і кущів потрібно для їх правильного росту і стійкості до хвороб. Кронування, зазвичай,  проводять весною та восени. Про те, як правильно доглядати насадження у місті, і до чого призводить порушення цих правил розповідає  еколог Олександр Філь.

Що не так із зеленими насадженнями у Тернополі?

Дерева це  велика екологічна цінність. Гектар дерев очищує за сезон 10 мільйонів кубометрів повітря. За сезон дерево забирає до тонни пилу. Дендрологи розробили пам’ятки як правильно проводити обрізку дерев, які надіслали міській раді, але “комунальники” і далі продовжують нищити зелені насадження міста.

“Крони дерев є домівкою для багатьох птахів, комах. У нас у Тернополі набрало трагічних обертів омолодження дерев. Після такого обрізання гинуть десятки дерев, і крони, практично, не відновлюються. Це перетворилось в екологічне лихо,”— розповідає Олександр Філь. 

За нашою інформацією обрізання  перетворилось у бізнес кількох міських структур. Це дуже вигідна справа, можна списати кошти. Цього ніхто не перевіряє. Але по суті це екологічний геноцид і місто, яке має таке явище не може претендувати на європейське місто, бо це рівень нашої культури

Правильна обрізка дерева — запорука його здоров’я 

Обрізка потребує знань про особливості росту тої чи іншої породи. Існує три види обрізки дерев: санітарна, формувальна та омолоджуююча (глибока обрізка).

І. Санітарна — передбачає видалення старих, хворих посохлих та пошкоджених гілок. При санітарній обрізці проріджують крону та видаляють порослеві та “жирові” (вовчки) пагони. Місця обрізки більше 2-3 сантиметрів обовязково обробляють відповідними  засобами.

ІІ. Формувальна — виконують для зміни розмірів, інтенсивності росту дерев та кущів. Таку обрізку проводять щороку, найкраще у лютому -березні, уникаючи морозних періодів. Формувальну обрізку погано переносять: дуб, ясен, каштан, береза, горіх, горобина,сосна, ялиця, модрина.

ІІІ. Омолоджуююча — проводиться протягом 2-3 років, коли дерева та чагарники старіють, втрачають декоративні якості. Забороняється проводити “омолодження на пень” за один раз протягом одного року вегетації. Таке омолодження застосовують тільки до тополі, осики, липи, верби, ялини звичайної.

Таким чином, неправильна обрізка крон дерев призводить до великої шкоди насадженням і якщо “комунальники” не враховуватимуть рекомендацій екологів, то скоро більшість насаджень загинуть.