Як припинити будівництво на проспекті Степана Бандери?

Депутат Тернопільської міської ради Іван Сороколіт підготував проект рішення, який заборонить встановлювати торгові павільйони на проспекті Степана Бандери.

Так забудовується проспект Степана Бандери

«На зеленій зоні, поряд з дуже жвавою пішохідною зоною, в місці де протягом десятків років ніхто і близько не міг уявити, що “так можна!”, будуються повноцінні магазини,» — йдеться у дописі політика.

Сервітут на 2 тисячі гривень

Підприємець Буянський Юрій Степанович монтує «тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності». За договором особистого строкового сервітуту з Тернопільською міською радою на території 138 м.кв. він сплачує 1967,84 грн. на місяць в бюджет міста. Це не єдина “схема” з будівництва комерційних об’єктів за відсутності власної чи орендованої земельної ділянки.

У цьому випадку міська рада посилається на своє рішення 6/31/99 від 26.04.2013 року. Яким визначає перелік місць, де можна, як виняток, встановлювати лотки, ємності “прохолода”, автопричіпи, об’єкти сфери торгівлі, торгові автомати, інші тимчасові споруди. https://ternopilcity.gov.ua/…/rishennya-sesii…/4624.html

«Насправді, “тимчасові споруди”, як виняток, мають право на існування і присутні в усіх містах. Однак, в Тернополі цей виняток переріс в правило. Місто масово забудувалось і продовжує забудовуватись повноцінними стаціонарними магазинами, які “чомусь” вважають тимчасовими спорудами.»

«Дійшло до абсурду. У переліку місць для можливого (як виняток!) розміщення “тимчасових споруд” включені не просто конкретні місця, а цілі вулиці! У нашому випадку, торгові павільйони (як виняток!) можуть будуватись будь-де на усьому проспекті Степана Бандери. Адже в списку місць для розміщення тимчасових споруд під пунктом 7.42 зазначено без будь-яки уточнень конкретного місця – весь проспект Степана Бандери!» — обурюється депутат.

Що зроблено для заборони будівництва

Як депутат Іван Сороколіт 3 серпня офіційно подав у міську раду на ім’я секретаря міськради Ігоря Гірчака проєкт рішення про вилучення пункту 7.42. просп.С.Бандери.

Проєкт рішення мав би бути оприлюднений не пізніше як на наступний день з моменту подачі, але “чомусь” не оприлюднюється. Велика ймовірність того, що незабаром від міської ради опозиційному політику надійде відповідь, що пропозиція не відповідає законодавству… і тому не може бути оприлюднена.

Така така сумна реальність тернопільської влади, яка прямо обмежує депутатські права права, але, на жаль, змінити її непросто навіть в судах.