Взірцеві практики місцевого самоврядування «Сили Людей». Частина 8. РЕКОНСТРУКЦІЯ КОМУНАЛЬНОГО РИНКУ

Нещодавно команда «Сили Людей» Тернополя побувала в далекому від Тернополя місті Тростянець Сумської області (близько 900 км), де при владі команда Сила Людей Тростянець на чолі з мером і головою Політради Сила Людей Юрієм Бовою.

Вражень та інформації настільки багато, що поділитись ними одним дописом практично неможливо. Тому, публікуємо невеличкі звіти окремими рубриками.

Частина 8. КЕЙС З РЕКОНСТРУКЦІЇ КОМУНАЛЬНОГО РИНКУ.

Дієва підтримка малого бізнесу не на словах, а на ділі.

Кілька років тому міська рада вийшла до місцевого бізнесу з пропозицією перебудови ринку у центрі міста. На той час він представляв із себе ряди сірих металевих контейнерів з відкритими прилавками поміж зруйнованого асфальту та калюж. На ринку тоді працювали близько 15 підприємців.

Керівництво міста запропонувало провести реконструкцію площі, відкрити ринок до траси, встановити на ньому однакові сучасні павільйони.

Спершу ініціатива наштовхнулась на великий спротив. Підприємці вирішили, що в такий спосіб влада хоче «захопити» їх торгові місця і побудувати супермаркет. Згодом все ж вдалось переконати, що це не загроза, а навпаки – шанс дрібним ринковикам вийти на якісно новий рівень бізнесу.

Влада підготувала технічне завдання і організувала конкурс проектів. Подані пропозиції публічно презентувались підприємцям в сесійній залі. Переміг підрядник, який запропонував якісний, оптимальний по ціні та швидкий по реалізації проект. За три місяці ринок повністю реконструювали!

Зараз на ринку діють 58 ідентичних торгових точок, і на кожній з них по 2-3 продавця, тобто загалом близько 100-120 робочих місць.

Помістились усі бажаючі.

Будівництво всіх торгових павільйонів підприємці профінансували самі, вклавши у це близько 6 мільйонів гривень.

Ринок залишився в комунальній власності, але тимчасові споруди належать підприємцям.

Міська зі свого боку встановила біля ринку сучасне вуличне освітлення, облаштувала туалети, автостоянку, тротуари, доріжки, побудувала адмінбудівлю, допомогла із розробкою проєктної документації, із проведенням тендерів на вибір підрядної будівельної організації, забезпечила підключення до електромереж тощо.

Довідково про громаду:

– населення м.Тростянець – 19,8 тис., цілої громади – 27,9 тис.;

– 38 населених пунктів;

– площа – 792 км2