Взірцеві практики місцевого самоврядування «Сили Людей». Частина 1. МЕДИЦИНА.

Нещодавно команда «Сили Людей» Тернополя побувала в далекому від Тернополя місті Тростянець Сумської області (близько 900 км), де при владі команда Сила Людей Тростянець на чолі з мером і головою Політради Сила Людей Юрієм Бовою (Yuriy Bova).

Вражень та інформації настільки багато, що поділитись ними одним дописом практично неможливо. Тому, публікуємо невеличкі звіти окремими рубриками.

Частина 1. МЕДИЦИНА.

З початком децентралізації у 2018-му році місцева влада вирішила не проїдати гроші, витрачаючи на «красу міста», а взяти, здавалось би, непідйомну й фантастичну планку – перетворити занедбану лікарню з такої, що планувалась ось-ось закриватись, на сучасну, передову й конкурентоздатну.

Амбітний план повністю ще не втілений. Але те, що вже досягнуто – вражає!

Вже зараз це лікарня, в яку їдуть народжувати та лікуватись з інших регіонів!

Палати на рівні якості лікарень розвинених країн (кнопки виклику біля усіх без винятку ліжок, інтернет, телевізор, санвузли, сучасні ліжка, холодильники, відео-нагляд в реанімаційних палатах та ін.).

Сучасні та обладнані фельдшерські пункти й амбулаторії в селах громади.

Маса нового обладнання: відеогастродуоденоскоп, сучасні апарати ШВЛ, відео-бронхоскоп, апарати УЗД, дентальний рентген апарат, неонатальний кювез, холтер ЕКГ, бінокулярні мікроскопи, центрифуги, гематологічний аналізатор крові, біохімічний та імуноферментний аналізатор крові, цифровий рентген-діагностичний кабінет, 57 комп’ютерів, 40 принтерів та багато іншого.

Реально працюючі електронні медичні сервіси: електронна медична картка, електронні огляди, електронний кабінет пацієнта з записом на прийом та ін.

Реконструкція й утеплення фасаду будівлі, яке передбачає будівництво заїзду-пандусу для автомобіля швидкої допомоги в теплий бокс.

Якісне харчування хворих.

Акушерсько-гінекологічне (пологове) відділення з сімейними індивідуальними палатами.

Забезпечення житлом сімей високопрофесійних медиків, які погоджуються переїхати на роботу в Тростянець.

Контракти з Національною службою здоров’я на ряд складних медичних послуг. Нагадуємо, що лікарня приймає хворих та породіль з інших міст та регіонів!

Для прикладу, динаміка кількості пологів:

2018 р. – 143

2019 р. – 190

2020 р. – 264

У найближчих планах:

– зробити сучасний ремонт боксованого інфекційного відділення, в якому кожна палата має окремий вхід з вулиці для хворих;

– реконструкція поліклініки;

– реконструкція та перезапуск ще кількох відділень лікарні.

Довідково про громаду:

– населення м.Тростянець – 19,8 тис., цілої громади – 27,9 тис.;

– 38 населених пунктів;

– площа – 792 км2