Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації?

Партійці «Сили Людей» Тернополя, депутати Тернопільської міської ради Іван Сороколіт, Ігор Турський та Олег Різник взяли участь у Інтернет-форумі Тернопільської області «Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації?».

Одним з головних спікерів був лідер «Сили Людей», успішний міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Інтернет-форум відбувався у форматі Zoom-конференції. Кожен учасник дискусії мав можливість сказати свою думку про реформу децентралізації: плюси та мінуси, недопрацювання.

«Я мав можливість бути присутнім на засіданні Ради розвитку громад та територій у межах Всеукраїнського форуму «Україна 30». Маю надію, що посил від Володимира Зеленського про створення дієвого Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, запрацює на практиці. Дуже важливо, що перші особи країни взяли участь в засіданні, адже від них залежить подальший хід децентралізації.

Я впевнений, що в питанні реформи не має бути політики, а лише консолідація усіх сил для того, щоб завершити одну з найуспішніших реформ децентралізації»,- прокоментував Володимир Шматько.

Попри позитивні зміни, які привнесла децентралізація, далеко не усі голови громад з розумом ставляться до нових можливостей. На думку Івана Сороколіта, для деяких міст реформа привнесла і негативні наслідки.

«До прикладу, обласні центри отримали величезні ресурси, завдяки чому частина мерів стали “безальтернативними господарниками” для вибораців.

Завдяки доступу до великих бюджетів, у деяких очільників почали з’являтися власні охоронні фірми, медіа холдинги, які чітко працюють не на громаду, а на одну людину. Таку картину ми бачимо в Харкові, Одесі, і, на жаль, в Тернополі також»,- вважає Іван Сороколіт.

Організатор Інтернет-форуму – відомий експерт з місцевого самоврядування Олександр Солонтай зауважив, що дуже важливо часто не змінювати правила децентралізації. Позаяк громади повинні розуміти, чим керуватися та планувати роботу не на місяць, а на роки. Крім того, є чимало запитань до законодавчого підґрунтя у реформі.

«Ситуація із законопроектами відбувається вкрай розсинхронізовано. Одночасно стоять на порядку денному проекти, які потрібні реформі, із тими, які не пріоритетні або суперечать децентралізації. Тому ми маємо трішки законодавчий хаос у реформі», – резюмував Олександр Солонтай.