3 грудня – День людей з інвалідністю

Сьогодні команда «Сила Людей» в Тернополі хоче вкотре (адже говорили про це й раніше) нагадати про ті реальні проблеми, з якими зіштовхуються люди з інвалідністю в нашому місті.

В цьому нам допоміг Тарас Хоміцький – приватний підприємець, громадський діяч, голова первинного осередку партії «Сила Людей».

Тарас з дитинства пересувається на інвалідному візку, тому добре знає, наскільки Тернопіль, та і інші міста України, зручні для проживання людей з інвалідністю. В минулому році він долучався до ініціативи Доступно.UA з тестування доступності Тернополя для людей, які пересуваються на візках.

«Поки ти про проблему не говориш, то її ніби не існує. Та, на жаль, перевірка показала в більшості випадків байдужість влади і представників бізнесу до потреб людей з інвалідністю. Багато зауважень ігнорують. Та ми продовжимо звертати увагу на них. Дуже хочу, щоб без сторонньої допомоги можна було сходити в магазин, аптеку, кафе, поліклініку чи іншу державну установу. Саме через проблеми з доступністю, більшість людей на візках практично не виходять за межі дому. І хоча в місті з’явилися невелика кількість автобусів з пониженнями, добратись до зупинки часто нереально. Активність та наша небайдужість все ж дають позитивні результати, хоча не так швидко, як би хотілося»»,– впевнений Тарас.

Активність в тому числі й Тараса дала результат. Приміром, цієї весни Тернопільська міська рада розпочала реконструкцію цілого ряду пішохідних переходів. Завдяки пониженню і тактильному ознакуванню, переходи мають стати зручними для людей з інвалідністю, які пересуваються на візках, для батьків з дитячими візками та для людей з вадами зору.

Це дуже добре, однак до повного вирішення проблеми ще дуже далеко.

«У нас часто забувають про те, що черговий ремонт вулиці чи скверу – це не лише про красу, а й про доступність. Хоча закон зобов’язує враховувати потреби людей з інвалідністю, роблять ніби й гарно, але не думають за маломобільні групи, до яких в тому числі відносяться й мами з дитячими візочками. Однак під лежачий камінь вода не тече. Я намагаюся стукати. Ось і в черговий раз в цьому році спільно з відомим в Україні громадським активістом Дмитром Щебетюком інспектували Тернопіль на питання доступності. Зауваження, які зібрали, передали владі. Також піднімаю питання доступності й самостійно. Подавав петицію в міськраду і просив відремонтувати тротуар на вул. Крушельницької. Тоді петиція набрала необхідні 300 підписів менш ніж за добу. Приємно, що люди в Тернополі мене підтримують».

Тут слід підкреслити, що доступність – це не лише про пандуси та пониження тротуарів, а умови повноцінного життя для кожного в цілому: як дорослої людини, так і дитини.

Радіємо, що членам нашої команди вдалося здобути перемогу в Громадському бюджеті та в цьому році відкрити в парку Національного відродження перший інклюзивний дитячий майданчик «Місто мрій».

«Місто мрій» – це не лише підтримка, а й наш спільний прояв людяності, толерантності, розуміння! Адже кожна дитина заслуговує на щасливе, веселе дитинство!

Команда «Сили Людей» в Тернополі впевнена, що найкраще, що ми можемо зробити в день людей з інвалідністю, це піднімати ті проблеми, з якими досі зіштовхуються такі люди та разом допомагати їх вирішувати крок за кроком.

Адже не бути байдужими – найкращий прояв людяності.