Відповіді на найпоширеніші запитання, які звучать від людей.

✅ ВИ МОЛОДА ПАРТІЯ, СТВОРИЛИСЬ «ПІД ВИБОРИ», ТАК?

Ні, ми хоч і дуже молода партія, але створені 6 років тому. Ми чи не єдина партія утворена після Революції Гідності, а не перейменована зі старих, що часто практикують інші сезонні політичні проекти. Революція Гідності згуртувала навколо себе людей, яким небайдужа доля України. Люди щиро виходили на майдани в своїх містах та просили у влади право жити в країні без корупції, щоб політичні партії працювали для людей, а не для себе. У той час відчайдушної боротьби на арену українського громадського життя вийшло кілька рухів, які переросли в політичні партії. Багато з них швидко розпалися, змінили назви та цінності. Та їх списку не поповнила політична партія «Сила Людей».

Офіційно «Сила Людей» як політична партія України зареєстрована 20 серпня 2014 року, однак процес об’єднання розпочався раніше. У 2013-му році молодий експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай разом з колегами аналізували соціологічні «заміри» настроїв по країні. «Ми бачили, що з’явилася достатня кількість громадян, яка стала розуміти, що справа не в «нових» обличчях, а в системі, яку потрібно змінювати, а інструментів для цього немає. Що всі партії – це політичні проекти олігархів, які вирішують свої завдання, і є основною причиною того, що у нас немає омріяної держави», – говорив у 2015 році Олександр Солонтай для видання «Українська правда».

https://www.pravda.com.ua/articles/2015/12/10/7092040/ Це були думки романтика, але воно стали реальністю. Група віртуозів продумала нову партію до деталей: від статуту, до структури. Продумали так, щоб ніхто не міг одноосібно керувати партіє, або ж привласнити її. Прописали правила так, що кожен голос має значення, а без авторитету в команді підтримки ти силою не отримаєш. Об’єднання «Сила Людей» було презентовано в Києві 23 квітня 2013. Тоді ж відбувалися регіональні презентації «Сили Людей». Перші осередки партії були створені у червні 2013.

✅ А ХІБА МОЖЕ МАЛА ПАРТІЯ БЕЗ СПОНСОРА-ОЛІГАРХА ВИГРАВАТИ ВИБОРИ?

Може. І саме за такими партіями як «Сила Людей» майбутнє. Незадовго після створення в 2014 році «Сила Людей» отримала непростий виклик — вибори Президента, а також позачергові місцеві вибори у Києві, а на виборах 2015 року молода і не дуже відома ще тоді партія «Сила Людей» отримала 210 мандатів місцевих депутатів та 5 посад мерів і сільських голів.

Так, з мінімальними бюджетами, без теле-ефірів національних телеканалів і масованої рекламної кампанії змогла прорватися в міські, районні та сільські ради. Хоча у більшій частині тих міст, де балотувалися кандидати від «Сили Людей», їх навіть не включали в соціологічні дослідження – і політтехнологи, і журналісти сумнівалися, що нова політсила, зареєстрована трохи більше року тому, подолає 5% бар’єр. Результат перевершив очікування.

Такі осередки як Сила Людей Маріуполь і СИЛА ЛЮДЕЙ Кривий Ріг показали себе чи не єдиною альтернативою «Опозиційному блоку», чим серйозно здивували усіх скептиків.Маріуполь та Кривий Ріг допомогли «Силі Людей» заявити про себе на всеукраїнському рівні. І успішні приклади команд «Сила Людей» почали спалахувати в інших регіонах.

✅ ЧИМ «СИЛА ЛЮДЕЙ» ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ІНШИХ ПАРТІЙ?

Справжністю цілей та цінностей, правилами прийняття рішень, формуванням керівних органів, реальним самофінансуванням. Ключові цінності «Сили Людей» – розвиток людини, розвиток середнього класу, сталий розвиток України і створення ефективної держави. Так, за все хороше і проти усього поганого. Та на відміну від інших команд «Силі Людей» вірять. Чому? Бо «Сила Людей» – це партія людей, а не культ особи.

Головний керівний орган партії – це Політична Рада партії, яка складається із партійців з усієї України, яких делегували обласні організації. Від Тернопільської області зараз представниками у вищому керівному органі є відомий громадський діяч Іван Сороколіт та міський голова Чорткова Володимир Шматько (Volodymyr Shmatko). Обирається Політрада в таємному режимі і не на завжди, а лише на рік. Її ж головний представник (голова Політради) обирається з-поміж членів Політради і також в таємному режимі.

На відміну від інших політичних сил, у команди немає єдиного лідера/керівника, без якого партія перестане існувати. «Сила Людей» діятиме доти, доки в ній є люди, які керуються статутом. Тому, на питання «Хто у вас головний», будь-який партієць відповість: «У нас немає босів!». І це буде правдою.

✅ ЗВІДКИ У ВАС ГРОШІ? ДАЮТЬ «ОЛІГАРХИ»?

«Сила Людей» фінансується з членських внесків, які щомісяця сплачують партійці та благодійні внески прихильників. Усі, хто допомагають партії на суму 1000 грн. і більше – оприлюднюються на нашому інтернет-сайті.Також наші партійці в Тернополі додатково жертвують кошти на утримання організації, оренду офісу тощо. Кожен вносить ту суму, яка йому посильна й не створює проблем для сімейного бюджету. Хтось, до прикладу, віддає 100 гривень, а хтось – тисячу. У нас близько сотні партійців тільки у Тернополі. Уся фінансова звітність доступна кожному, хто долучається до фінансування поточної діяльності осередку.Під час виборів місцеві партійні організації та партія вцілому оголошує загальний коштозбір на виборчу кампанію. «Сила Людей» перша партія, якій вдалось публічно зібрати на застави для участі в виборах президента та парламенту 2 і 4 мільйони гривень. Ми справді фінансово незалежна політична команда.

✅ ЯК УТВОРИЛАСЬ «СИЛА ЛЮДЕЙ» У ТЕРНОПОЛІ?

«Ніхто не знає, як будувати справжню партію в пострадянській країні, розграбованої олігархами, в умовах, коли люди не відчувають до кінця своєї відповідальності за політичні рішення. Треба трохи змінити поведінку кращої частини цієї країни, яка готова брати відповідальність. Треба їх переконати, що ти і є ця країна», – говорив Олександр Солонтай в тому ж 2015 році. У ці слова повірила команда активних тернополян, які почали активну розбудову місцевої «Сили Людей» в 2018 році.

На сьогодні осередок налічує близько сотні реальних партійців лише в Тернополі. Люди у Файному місті вирішили не чекати, що діюча влада перестане «дерибанити» місто, та взялися самі його захищати. Головою Тернопільської міської організації партії є підприємець, громадський діяч Олег Різник , Тернопільську обласну організацію очолює підприємець, доктор економічних наук, громадський діяч Ігор Турський . А підприємець і громадський діяч Іван Сороколіт представляє тернопільську команду у вищиму керівництві партії, адже є членом Політичної Ради партії – головного керівного органу партії Сила Людей.

Крім того «Сила Людей» представлена і у м. Чортків, де успішним міським головою є також члена партії сильних, зразковий політик Володимир Шматько. Зараз команди створилися також й в Бережанах, Заліщиках, Борщеві, Бучачі, Товстому, Микулинцях.

✅ ЧОМУ ВИ ВВАЖАЄТЕ СЕБЕ ЄДИНОЮ РЕАЛЬНОЮ ОПОЗИЦІЄЮ І АЛЬТЕРНАТИВОЮ ДІЮЧІЙ ВЛАДІ ТЕРНОПОЛЯ?

Тернополяни довіряють «Силі Людей», бо вона постійно (впродовж років) відкрито і системно висвітлює усі схеми та оборудки місцевої влади та мера. Не боїться називати речі своїми іменами, за що на деяких членів команди чиниться чималий тиск та навіть нападали зі холодною зброєю. Довіряють, бо окрім критики, ми також діємо. Нам вдалося заблокувати кілька забудов зелених зон в місті, реалізувати багато громадських проектів в рамках Громадського бюджету, втілити у життя десятки петицій, соціальних проектів, організували велику кількість публічних акцій. Ми професійні та досвідчені. Серед нас є освітяни, медики, юристи, науковці, підприємці, учасники бойових дій, голови ОСББ, фахівці ІТ та ін.«Сила Людей» в Тернополі – партія, яка продовж двох років відкрито сама розповідає про кожного свого партійця і його мотиви йти в політику.

Такою відкритістю не може похизуватися жодна з так званих «традиційних» партій. Прочитати про команду можна сайті місцевої організації, або на сторінці у соціальній мережі Фейсбук. «Сила Людей» обіцяє майбутнє без забудови парків та скверів, без дерибану землі, забудов на прибудинковій, без корупції. А головне – з людьми. Адже кожен «Сили Людей» – це мешканець мікрорайону, вулиці, двору чи будинку. У цьому й полягає головна відмінність і перевага партії нового зразка – не ховатися за парканами чи охороною, а разом, пліч-о-пліч змінювати своє село, місто, а далі й країну на краще!