Як контролювати власну психологічну рівновагу?

Карантин вплинув на життя кожного з нас, змінивши його швидко і досить відчутно.

Пригніченість через вимушену ізоляцію, страх перед маловивченим і некерованим вірусом, відчуття власного безсилля щось змінити у ситуації, яка стрімко розвивається, побоювання за здоров’я близьких, тривога через відсутність матеріальної стабільності.

Це лише невеликий спектр тих емоцій, які в тій чи іншій мірі переживає багато хто з нас. Та з цим можна і потрібно боротися. Використовуючи напрацювання фахівців нашої команди*, постараємось дати ряд корисних порад як не падати духом та як провести час вимушеної ізоляції, не потонувши у негативних емоціях і потоці тривожної інформації.

№1. ДОЛАЙТЕ СВОЇ СТРАХИ.

Є простий і дієвий спосіб справлятися зі страхом — «подивитися йому у вічі».Не буквально, звісно. Спокійно сядьте наодинці і подумайте, чого Ви боїтеся в даній ситуації. Що хтось із близьких захворіє? Чи, можливо, боїтеся за себе? Що буде складно відновити бізнес? Що вашій дитині буде складно повернутися у навчальний процес? Щиро дайте собі відповідь на запитання: «Що мене лякає?»А потім обдумайте чіткий план ваших дій, якщо раптом це станеться. Що ви будете робити? Кому телефонувати? Хто може допомогти вам «якщо раптом я відчую себе погано, я…»? Не просто обдумайте, а навіть запишіть. Погодьтесь, коли ви чітко знаєте, що робити, проблема лякає менше. Далі – подумайте про те, що ви вже робите, щоб не сталося того, чого ви боїтесь. Чи достатньо цього? Якщо ні, подумайте, що б ви порадили зробити іншому у такій ситуації. І починайте робити це самі.

Наприклад: «Я боюсь, щоб мої батьки, які є в групі ризику, захворіють. Що я роблю? Я розповів/розповіла їм, які міри треба прийняти і чому. Цього достатньо? Ні. Я можу ще забезпечувати їх необхідними ліками та продуктами, щоб вони не виходили з дому.» І отак розберіть кожну ситуацію. Робіть все, що ви можете зробити, щоб те, що вас лякає, не сталося. Це дасть впевненість, що ви контролюєте ситуацію. І останнє у цій пораді: наведіть собі ряд конкретних фактів, чому цього не станеться. «Моя дитина з легкістю повернеться до навчання, адже вона навіть на карантині продовжує виконувати самостійно навчальну програму і повторює пройдений матеріал.»Спробуйте, це дійсно працює!

№2. ПЕРВІРЯЙНЕ ВСЮ ІНФОРМАЦІЮ.

Чомусь більшості людей зараз простіше акцентуватися на негативних речах. «Скільки хворих вже є в області?», «А скільки захворіло в Україні?» і т. д. Це дає ілюзію контролю і посилює тривогу. Так, останні події треба знати. Але слід вірити лише фактам, не читати фейки і перевіряти все «страшне», що потрапляє вам у стрічці новин чи соціальних мереж. У наш час — це просто. Читайте офіційні, наукові та медичні сайти, довіряйте публікаціям відомих та визнаних фахівців.Старайтесь залишатися спокійними. Не забувайте: Ваша тривога передається іншим (особливо — вашим дітям).Отримавши певну негативну інформацію і переконавшись, що це правда, не приймайте імпульсивних рішень. Кожне своє рішення варто детально і спокійно обдумати, або навіть обговорити з близькими, і лише після цього діяти.

№3. СТАРАЙТЕСЬ У КОЛІ СІМ’Ї МЕНШЕ ОБГОВОРЮВАТИ НЕГАТИВНІ НОВИНИ.

Акцентуйтесь на планах на майбутнє, живому спілкуванні з дітьми. Придумайте собі (самостійно чи з сім’єю) якусь подію, що станеться після закінчення карантину. Це може бути дрібниця: похід в кіно, театр, поїздка, похід в гості. Щось, що вас порадує.

№4. ЗРОБІТЬ ТЕ, ЩО ДАВНО ХОТІЛОСЬ, ПРОТЕ НЕ ВИСТАЧАЛО ЧАСУ.

Прочитайте книгу (на щастя, зараз без проблем можна отримати електронний варіант), передивіться серіал чи фільми, почніть вчити іноземну мову, займіться спортом, готуйте страви, на які бракувало часу ввечері після роботи, вишийте рушник, пограйте в настільну гру… Варіантів багато. Лише спитайте себе, чого вам хочеться.

№5. ПЛАНУЙТЕ СВІЙ ДЕНЬ.

Аби карантин не здавався вам безкінечними канікулами, продумайте, або навіть напишіть, що Ви плануєте встигнути зробити за день, скільки часу плануєте витратити на те, чи інше заняття. І слідуйте наміченому графіку. Це дисциплінуватиме вас і створюватиме відчуття зайнятості.

№6. ПІДТРИМУЙТЕ СОЦІЛЬНІ КОНТАКТИ.

Вам бракує рідних, що далеко? Чи колег по роботі? Чи друзів? Телефонуйте, зв’яжіться по відео-зв’язку, влаштуйте навіть відео-конференцію. Спілкуйтеся, діліться інформацією (перевіреною!), підтримуйте один одного. Це важливо.

№7. ПРИПИНІТЬ ВІРИТИ СПЕКУЛЯЦІЯМ ПРО ДЕФІЦИТ ПРОДУКТІВ ТА ЗАСОБІВ ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ.

Їжа в супермаркетах не закінчиться. Цього ніколи не станеться. Не скуповуйте продукти на 2-3 тижні вперед і не показуйте поганий приклад іншим. Достатньо робити покупки на 2-3 дні.Пам’ятайте, ми зараз переживаємо непростий період. Але він закінчиться!І лише за нами вибір: використати вільний час, що з’явився, на себе і свою родину, чи провести його у страху та очікуванні невідомого.

Будьте здорові!* дякуємо Катерина Яцук (Ekateryna Yacuk) та Таня Яворська за допомогу в підготовці даного матеріалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *