Прес-конференція на тему: «Хто замовив напад на Ігоря Турського?”

Сьогодні, 12 листопада, провели прес-конференцію на тему: «Хто замовив напад на Ігоря Турського: нові обставини, скандальні подробиці. Крім того, дізнаємось про перебіг розслідування інших нападів на громадських активістів й політиків в Україні від члена тимчасової слідчої комісії Верховної Ради».

Нагадаємо, що 22 лютого 2018 року посеред білого дня нашому однопартійцю, одному з лідерів «Сили Людей» Тернополя Ігорю Турському нанесли удар ножем в ногу. Слідство відбувалось спершу досить професійно, але згодом справу почали «затягувати» та форсувати події. З’явилося надто багато «збігів», «випадковостей» та «помилок слідства».

«По-перше, слідство «призупинене» не дивлячись на те, що не допитані ні підозрювані, ні співучасники. По-друге, слідство «чомусь» не здійснило процесуальних дій по заочному арешту під час того, як підозрюваний переховувався. По-третє, на суд по резонансній справі від прокуратури йде прокурор, який погано орієнтується у справі. У суді він лише зачитує письмове клопотання, ніяк не реагуючи на дивні пояснення адвоката підозрюваного. По-четверте, підозрюваний мовчить. Він не дає жодних показів. По-п’яте, звідки з’явився адвокат вбивць Ващенка? Збіг?»,- підкреслив модератор заходу, політик, громадський діяч, один з лідерів «Сила Людей» Тернополя Іван Сороколіт.

За словами Ігоря Турського, ще в березні, коли слідчий брав покази, він чітко сказав, кого підозрює в нападі. «Пройшло майже 10 місяців від дня, коли був скоєний замах і ці підозри поступово підтверджуються. Дивним чином в підозрюваного з’являється захисник з Тернополя. При чому це той самий адвокат, який захищає нападників по справі із вбивством активіста з Кременця Віталія Ващенука.

Чоловік, який здійснив удар ножем в березні, на допиті сказав, що робив це за 10 тис грн. Адвокат, якого найняв нападник, коштує в рази більше. В мене запитання – ще кілька ножів і він зможе розрахуватися з адвокатом? Я і далі стверджую, що за замахом на мене стоїть Сергій Надал і люди з його оточення. Я не можу розголошувати всі таємниці слідства, але скажу, що справа рухається. І, думаю, незабаром прозвучать досить цікаві прізвища, дотичні до цієї справи. Окремо я б хотів сказати кілька слів про запобіжний захід. Вже не секрет, що кум екс-заступника мера Володимира Камінського, суддя Ломакін призначив заставу в сумі понад 60 тисяч гривень людині, яка вдарила мене ножем,- зауважив Ігор Турський

Турський публічно звернувся до прокурора області В’ячеслава Перча з наполегливим проханням розібратися в цій ситуації. Адже суддя не погодився з позицією прокуратури про подачу апеляції щодо обрання запобіжного заходу. А значить немає гарантій, що вже сьогодні нападник знайде можливість, внесе заставу та вийде на свободу.

«Напад на Ігоря Турського відбувся за кілька метрів від нашого офісу. Я і декілька хлопців з нашої ГО надавали першу медичну допомогу Ігорю. Ми все це бачили на власні очі. Якщо людина не може почувати себе б безпеці в центрі міста, біля центральних органів влади, то де вона зможе бути в безпеці?»,- запитує керівник всеукраїнської мережі “Вільні люди” в Тернопільській області, активіст та координатор ГО “Самооборона Майдану” Іван Ковалик.

На жаль, в Україні зараз все частіше фіксують випадки нападів, погроз вбік активістів, журналістів, політиків. Деякі з них закінчуються фатально як з відомою громадською діячкою Катериною Гандзюк. У Верховній Раді України навіть створили слідчу комісії Верховної Ради України із розслідування нападу на Катерину Гандзюк й інших громадських активістів. Член цієї комісії, народний депутат Остап Єднак під час прес-конференції зазначив, що напад на Турського теж розглядатимуть у стінах парламенту.

«Перше засідання тимчасової комісії ми проведемо на наступному тижні. Обговоримо справу Катерини Гандзюк, а також сформуємо список нападів на інших активістів. Думаю, ті факти, які сьогодні озвучив Ігор Турський, на жаль, цілком заслуговують на те, щоб справа по нападу на нього також розглядалася в рамках комісії»,- озвучив народний депутат України, член партії “Сила Людей” Остап Єднак (Ostap Yednak).

Якщо для нападників на активістів та політиків закони неписані, то громадськість «система» готова карати з усію суворістю. «Це важлива тема, про яку потрібно говорити. Ми як громадські активісти бачимо єдину мету нападів – це переслідування, залякування активної громади, яка зобов’язує владу виконувати обіцянки, викриває корупційні схеми. Цим активісти стають невихідні та незручні. Зокрема моїм колегам-автомайданівцям сьогодні загрожує від чотирьох до семи років позбавлення волі за те, що жбурнули яйцями в нардепа Барну.

До «автомайданівців» вчиняють негласні слідчі дії. Це вже доконаний факт. Наших активістів карають за дописи у соціальних мережах. Усім відомий випадок з нападом на мого колегу із Одеси Віталія Устименка, який вчинили із тотальним цинізмом, як і щодо Ігоря Турського. Напали вдень, на одній з центральних вулиць міста. Ми вимагали об’єктивного розслідування у справі Каті Гандзюк. На жаль, лише її смерть дала поштовх до розслідування»,- озвучила т.в.о. голови Тернопільського обласного осередку Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Юлія Гесюк (Yulia Hesuk).